Pericolul de pe şosele: Aproape două milioane de maşini, dintr-un total de opt milioane la nivel naţional, nu au ITP

Autor: Nicolae Oprea 10.01.2019

„Anul trecut au intrat în vigoare modificările la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care s-a instituit începând cu data de 20 mai 2018, suspendarea de drept a înmatriculării unui vehicul în situaţia expirării sau anulării a ITP ori a ne-transcrierii înmatriculării vehiculului de către noul proprietar în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate”, a transmis, joi, DRPCIV.

Astfel, din verificările efectuate în evidenţele DRPCIV se constată faptul că, de la data intrării în vigoare a prevederilor legale din mai 2018, dintr-un total de 8.211.381 autovehicule înmatriculate la nivel naţional, un număr de 1.996.132 au în prezent suspendată înmatricularea pe fondul lipsei inspecţiei tehnice periodice (ITP) sau al ne-transcrierii dreptului de proprietate de către noul proprietar al vehiculului.

„În conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducerea unui vehicul al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte amendă, de la 1.305 lei la 2.900 de lei) odată cu reţinerea de către poliţistul rutier a certificatului de înmatriculare/înregistrare”, se mai arată în comunicatul DRPCIV.