Ce cred românii despre deţinerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România

Autori: Vasile Magradean , Mediafax 10.01.2019

Aproape 80% dintre români consideră că deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE este un lucru bun pentru ţara noastră,iar 70% cred că România va avea mai mult de câştigat în urma deţinerii acestei preşedinţii rotative. 68% dintre cei chestionaţi cred că şansele ca România să intre în Schengen sunt mici

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi dat, joi, publicităţii, 68% dintre respondenţi au auzit despre faptul că România deţine, în 2019, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar 60% ştiau că durata va fi de 6 luni, în timp ce 20% au răspuns că va fi pentru o perioadă de un an, iar 14% de 4 ani.

78% dintre români consideră că deţinerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este un lucru bun pentru ţara noastră, iar 10% că este un lucru rău, iar mai mult de două treimi dintre participanţii la studiu (70%) cred că România va avea mai mult de câştigat în urma deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, în timp ce 19% cred că va avea mai mult de pierdut.

Intrarea României în UE este evaluată ca un aspect pozitiv de către 81% dintre români, în timp ce 12% consideră că a fost un lucru rău.

De asemenea, 68% dintre respondenţi cred că şansele României de a deveni membru cu drepturi depline ale Spaţiului Schengen, în anul 2019, sunt mici şi foarte mici.

Sondajul IRES a fost unul de tip interviu telefonic şi a avut loc în perioada 7-9 ianuarie 2019, pe un eşantion de 1.356 de subiecţi, eroarea maximă tolerată fiind de plus/minus 2,7%.