Preşedintele chinez Xi Jinping vrea să aducă „linişte” în lume: China va facilita denuclearizarea Coreei de Nord şi va juca un rol constructiv în menţinerea păcii

Autori: Mircea Olteanu , Mediafax 10.01.2019

China sa va facilita în mod activ denuclearizarea Peninsulei Coreea şi va juca un rol constructiv în ceea ce priveşte menţinerea unei păci de lungă durată în regiune, a afirmat preşedintele chinez Xi Jinping cu ocazia unei întrevederi cu liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un.

"Este în interesul nostru să acţionăm în aceeaşi direcţie cu dumneavoastră, să unim eforturile cu alte părţi interesate. Pentru a asigura pacea şi securitatea, vom facilita denuclearizarea şi vom juca un rol constructiv în menţinerea pe termen lung a păcii în regiune", a declarat Xi.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi-a exprimat speranţa că părţile interesate vor oferi asistenţă în procesul de denuclearizare în Peninsula Coreeană.

"Sper că părţile interesate vor acorda o atenţie deosebită şi vor sprijini în mod activ DPRK (Coreea de Nord), vor ţine cont de preocupările noastre", a declarat Kim Jong Un, adăugând că Phenianul va urmări în mod consecvent dezarmarea nucleară exclusiv prin intermediul dialogului paşnic.

Vizita liderului nord coreean în China, în perioada 7-10 ianuarie, este a patra în mai puţin de un an, Beijungul fiind un aliat diplomatic important pentru Coreea de Nord, dar şi principalul său partener comercial.

Preşedintele chinez s-a declarat în favoarea unui al doilea summit dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.