Concentrarea resurselor în sectoare unde poate deveni competitivă - politica poloneză de reindustrializare

Autor: Catalina Apostoiu 11.01.2019

Împreună cu dezvoltarea companiilor inovatoare, capitalul pentru dezvoltare, expansiunea externă şi dezvoltarea socială şi regională, reindustrializarea reprezintă unul dintre cei cinci piloni de bază ai dezvoltării economiei poloneze, relevă planul de dezvoltare pus la punct de guvernul polonez.

Ca parte a strategiei de reindustrializare, se are în vedere concentrarea resurselor în cadrul sectoarelor unde Polonia poate deveni competitivă. Printre sectoarele pe care Polonia se poate specializa pentru a putea fi competitivă şi a juca un rol major în cadrul economiei mondiale se numără aviaţia, industria armamentului, componentele auto, industria navală, de IT, a produselor chimice, a mobilei şi procesării alimentelor.

Programul „Zwiro i Wigura“ are drept obiectiv designul şi construirea de drone poloneze. Rezultatul vizat este obţinerea unei poziţii solide pe piaţa vehiculelor autonome cu un ritm rapid de creştere. Noi proiecte ar privi dezvoltarea de drone militare şi comerciale.

În cadrul aceleiaşi strategii de reindustrializare, programul „Batory“ are ca scop avansul sectorului naval către construirea de vase mai specializate, cu valoare adăugată mai mare.

Un alt program, al „produselor medicale poloneze“, vizează inversarea balanţei comerciale negative a industriei farma locale, avându-se în vedere producţia de medicamente poloneze cu un potenţial ridicat pentru export. Programul „Cyberpark Enigma“ are ca obiectiv dezvoltarea de companii şi institute de cercetare poloneze în domeniul securităţii cibernetice şi analizei de date, în timp ce „Luxtorpeda 2“ vizează designul şi producţia de vehicule poloneze pentru transportul public urban.

Rezultatul vizat al programului „Kazimierz Funk Biotechnology Development Centre“ este transformarea Poloniei într-un hub al medicinei generice avansate.

Un alt program major din cadrul strategiei de reindustrializare are drept ţintă obţinerea de către industria poloneză a unei poziţii majore pe piaţa mondială a producţiei de echipamente pentru sectorul extractiv şi de construcţii. În cadrul strategiei se are de asemenea în vedere transformarea unor oraşe de talie mijlocie în centre avansate de outsourcing .

Investitorii străini sunt aşteptaţi să participe la programele incluse în strategia respectivă.

Criteriile pentru selectarea celor mai bune investiţii includ crearea de locuri de muncă bine plătite, implicarea în zone cu risc de excludere, crearea de centre R&D.

Investitorii vor fi susţinuţi prin granturi, scutiri de la plata impozitelor, cu fonduri europene, granturi pentru pregătirea angajaţilor.