România are cea mai scăzută finanţare din UE alocată sectorului cercetare-dezvoltare: „Statul are nevoie de politici coerente în domeniul cercetării şi să investească în cel mult 5 domenii de interes naţional“

Autor: Adelina Mihai 10.01.2019
 
„Tinerii cercetători trebuie atraşi în sistem cu salarii competitive. Un inginer doctorand electronist nu va face cercetare câtă vreme câştigă mai bine în call center.“


România a alocat în 2017 doar 0,5% din PIB (adică 945 de milioane de euro) sectorului cercetare-dezvoltare, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte finanţarea acestui sector, arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE. Faţă de media celor 28 de state membre ale UE, finanţarea cercetării din România este de patru ori mai scăzută, având în vedere că în 2017 ţările membre au alocat, în medie, 2,07% din PIB cercetării.

„România are nevoie de un sistem sustenabil, care să lucreze cap-coadă, iar această problemă nu poate fi rezolvată uşor. Dacă investeşti în cercetare şi oferi salarii mai mari, dar cei care primesc aceste salarii nu au cu cine să-şi facă echipă, nu au pe cine să angajeze şi să formeze, nu se poate crea un sistem sustenabil“, a explicat Octavian Buiu, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cerce­tare-Dezvoltare pentru Micro­tehno­logie din Bucureşti.