Opinie Cristian Hostiuc, ZF: După discursul de joi seară de la Ateneu în limba română, polonezul Donald Tusk poate candida cu succes la preşedinţia României

Autor: Cristian Hostiuc 10.01.2019

Joi seară, la Ateneul Român, spre stupoarea unei întregi săli şi a milioanelor de români privitori la televizor, polonezul Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi-a susţinut discursul de inaugurare a preşedinţiei Consiliului European de către România în limba română.

Este poate cel mai bun discurs în limba română susţinut de un “expat”.

Dar dincolo de limba română, conţinutul discursului a fost supefiant, în cel mai pozitiv mod.

Politica este obişnuită cu discursuri plate, în care nu se spune nimic. Donald Tusk a oferit românilor, României şi Uniunii Europene, după discursul lui George W. Bush la Bucureşti, cel mai bun speech de după 1989.

Nu ştiu cine l-a scris, dar în mod sigur Donald Tusk a avut cea mai mare contribuţie.

Să-ţi aminteşti că prima maşină a familei a fost Dacia, să spui că socrul fiului lui merge acum cu o Dacia Duster, cel mai bun produs de export al României actuale, şi în final să ceri românilor să-şi apere România, să apere poziţia României în Europa, să apere libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând în finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla în 1986, mi se pare extraordinar.

Chiar cred că Donald Tusk crede în aceste lucruri şi cere românilor să creadă la fel.

După 32 de ani, ne dăm seama cât de mare a fost realizarea Stelei în 1986 şi ce a însemnat acel lucru pentru blocul comunist, pentru toate ţările aceluiaşi bloc şi pentru Donald Tusk.

Nu ştiu cum reuşesc străinii să aprecieze mai mult România decât o apreciem noi.

Cred că România este una dintre ţările cele mai europene ale Europei şi ar trebui să susţinem acest lucru tot timpul.

Acest lucru ni-l cere Donald Tusk, nu cumva să uităm că suntem parte a Europei, că am luptat mult să fim în Uniunea Europeană şi ar trebui ca acest prezent pe care ni l-a oferit UE începând cu 1993, când România a semnat primul tratat de aderare, să-l oferim copiilor, nepoţilor şi generaţiilor viitoare.

Comunist cum a fost, Ion Iliescu a dus România în UE, Emil Constantinescu a avut poate cea mai mare contribuţie, cu cea mai mică recunoştinţă, Traian Băsescu a avut şansa să intre cu România în UE în timpul mandatului lui, iar acum Klaus Iohannis încearcă o integrare politică mai mare, fără să-i reuşească prea multe lucruri.

Discursul lui Donald Tusk, conţinutul lui, va fi ţinut minte peste ani, peste decenii, aşa cum a fost ţinut minte discursul lui George Bush.

Pentru că tot avem o predilecţie şi o înclinaţie către conducători străini, probabil că acum Donald Tusk ar putea fi cel mai bun candidat pentru preşedinţia României, având în vedere oferta internă care este acum pe piaţă!