Ce au găsit oaspeţii de la Comisia Europeană în camerele de hotel: Vin de la Cramele Avereşti din Vaslui şi bomboane Poiana Chokotoff, produse de compania americană Mondelez. În ţară nu mai sunt producători români de ciocolată şi bomboane. Nestle tocmai a anunţat astăzi închiderea fabricii Joe de la Timişoara

Autor: Alexandra Cepăreanu 11.01.2019

Oficialii care au participat la evenimentul de joi seară de la Ateneul Român, care a marcat preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au găsit în camerele de hotel în care au fost cazaţi vinul „Celebrăm Unirea” de la Domeniile Avereşti din judeţul Vaslui şi bomboane Chokotoff, un brand al multinaţionalei Mondelez (fosta Kraft Foods, care nu mai are unităţi de producţie în România).

De obicei, la astfel de evenimente, oficialii invitaţi primesc drept cadouri produse 100% locale, dar România nu mai are nicio fabrică de ciocolată cu capital privat românesc.

Mai mult, tocmai astăzi, la o zi după preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, o altă multinaţională de dulciuri şi ciocolată, Nestle, a anunţat că închide fabrica de la Timişoara.  

Din ultimele date ale ZF, brandul de ciocolată Poiana al Mondelez era produs în afara graniţelor, în Bulgaria, dar o parte dintre bomboanele din portofoliul companiei americane erau fabricate în România, printr-un acord cu producătorul braşovean Rap Confectionery.

De altfel, în top 10 cele mai mari companii din industria alimentară şi de băuturi din România nu există nicio fabrică de lapte, de ciocolată, de mezeluri sau de pâine, iar primele zece companii au capital integral străin.

Mai mult, gigantul elveţian Nestle, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a bunurilor de larg consum, va închide singura fabrică pe care o deţine în România, la Timişoara, unde produce napolitanele Joe (brand românesc), potrivit surselor ZF.

De altfel, producţia de vin este încă un sector controlat de antreprenorii români, fiind estimată în 2018 la 5,2 milioane de hectolitri, cu peste 20% mai mare decât în 2017 şi cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, arată ultimele date ale ZF.

Producătorul Domeniile Avereşti deţinut de antreprenorul Constantin Duluţe, a înregistrat în 2017 afaceri de 10,6 mil. lei, conform ultimelor date deţinute de ZF. În prezent, producătorul de vin din judeţul Vaslui administrează aproximativ 650 de hectare de viţă-de-vie în podgoria Huşi din zona Moldovei şi produce anual unu milion de litri de vin (10.000 de hectolitri), potrivit aceleiaşi surse. Producţia şi cifra de afaceri plasează compania în rândul jucătorilor de talie medie, pe o piaţă care la vârf este dominată de Jidvei, Cotnari şi Cramele Recaş.