Finanţe personale. O primă săptămână din 2019 de coşmar pentru Bursă: acţiunile bancare şi de energie, pe minus

Autor: Liviu Popescu 14.01.2019

Bursa românească închide prima săptămână completă de tran­zacţionare din 2019 cu un declin de 5,5%, chiar dacă pie­ţele externe au fost pe plus, ceea ce arată că scăderea in­di­cilor bursieri de la Bucureşti este determinată integral de factori interni. Spre comparaţie DAX al bursei din Germania a urcat cu 1,1%, în timp ce Dow Jones s-a apreciat cu 2,4%, potrivit datelor Bloomberg.

Acţiunile companiilor din energie şi ale băncilor au avut scăderi pe linie săptămâna trecută în condiţiile în care aversiunea la risc a investitorilor a crescut pe fondul unor doze de incertitudine chiar şi din partea BNR cu privire la taxarea activelor bancare, iar pe partea de energie „sperie­toa­rea“ investitorilor vine din posibilitatea re­gle­men­tării preţului pentru Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

De la începutul anului 2019 bursa de la Bucureşti înregistrează un declin de 1,9%, al doilea cel mai abrupt declin din Uniunea Europeană după bursa de la Sofia (4,5%), potrivit datelor agregate de ZF. „Plecăm anul acesta cam din acelaşi loc în care am plecat şi anul trecut. Diferă condiţiile“, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction.