ANALIZĂ. Importurile de gaze au crescut de la nimic la 10% din consum în septembrie 2018, spre „deliciul“ Gazprom. Producţia a scăzut cu 4% şi ar putea să scadă în continuare

Autor: Roxana Petrescu 15.01.2019

♦ Dincolo de dependenţa de importurile de energie, în contextul în care o treime din capacitatea de producţie nu este operaţională, România asistă la reactivarea unei alte dependenţe, cea de gaze ♦ Ruşii de la Gazprom, cea mai importantă sursă externă, deschid şampania.



Chiar la începutul sezonului rece, în septembrie, importurile de ga­ze au început din nou să re­pre­zinte o felie semnificativă din consum, depăşind pragul de 10% din consum pe fondul scăderii producţiei interne.

Vestea este cât se poa­te de bună pentru Gaz­prom, principala sursă externă de ali­men­tare a pieţei locale, iar importurile ar putea să fie din ce în ce mai mari mai ales în contextul pre­vederilor incluse prin OUG 114, care ta­xează companiile locale de gaze şi le obligă să-şi vândă producţia la preţuri plafonate până în 2022. 

„Producţia internă de gaze naturale în lu­na septembrie 2018, care a fost livrată spre con­sum, dar a ajuns şi în excedent, a fost de 5,97 milioane MWh şi a re­pre­zentat 90,31% din totalul sur­se­lor consumate. Aceas­ta cuprin­de, pe lângă producţia internă a lu­nii curente, şi extracţia de gaze na­tu­rale din producţia internă din de­po­zi­te­le de în­ma­ga­zinare subterană“, se ara­tă în ultimul ra­port publicat de Auto­ri­tatea Na­ţională de Re­gle­men­ta­re în Dome­niul Energiei (ANRE) pentru piaţa gazelor din septembrie 2018. „Importul care a fost livrat spre consum, dar a ajuns şi în excedent în luna septembrie 2018, a fost de 0,67 milioane MWh şi a re­pre­zentat 10,24% din totalul surselor consu­ma­te. Aces­te cantităţi coroborate cu exce­den­tul Trans­gaz conduc la sursele consumate de 6,61 milioane MWh“, mai arată datele ANRE.