Deutsche Bank ar putea întinde mâna către statul german pentru a ieşi din actuala criză

Autor: Alex Ciutacu 15.01.2019

Gigantul bancar Deutsche Bank a avut mai multe discuţii cu guvernul ger­man în ultima perioadă, precum şi cu prin­cipalul competitor din piaţa locală, Com­merzbank, în con­tex­tul în care investitorii sunt în­gri­joraţi că cel mai mare cre­ditor din Germa­nia nu va putea să iasă din actuala cri­ză fără ajutor din exte­rior, potrivit Bloomberg.

Reprezentanţii Deut­sche Bank au avut deja zeci de discuţii cu oficialii guvernamentali încă de când a fost format noul guvern în lu­na martie, la majoritatea întâlnirilor par­ticipând adjunctul ministrului de finanţe Joerg Kukies şi CEO-ul Deut­sche Bank, Christian Sewing, precum şi preşe­dintele board-ului de supra­ve­ghere, Paul Achleitner, conform unei scrisori a ministerului finanţelor.

În plus, Sewing s-a întâlnit în mod re­gulat şi cu CEO-ul Commerzbank, Martin Zielke, potrivit sursei citate.

Frecvenţa discuţiilor, în cadrul că­rora s-a atins şi subiectul „opţiunilor stra­tegice“, subliniază sentimentul de ur­genţă resimţit în Berlin şi Frankfurt, în contextul în care Deutsche Bank încă încearcă să îşi revină după mai mulţi ani de piederi şi venituri scăzute.

Acţiunile ambilor creditori şi-au pier­dut mai mult de jumătate din valoa­re anul trecut, ceea ce a declanşat iniţial spe­culaţii cu privire la o posibilă fuziune. Com­merzbank, al doilea cel mai mare cre­ditor listat la bursă al Germaniei, este încă deţinut şi de guvern după un bailout.

„O fuziune va deveni mult mai pro­ba­bilă dacă există semne că banca nu-şi va putea reveni nici sub conducerea lui Sewing. Rezultatele care vor fi anunţate pen­tru T4 nu vor aduce probabil această reve­nire“, spune Markus Riesselmann, analist în cadrul Independent Research.

Cu toate acestea, guvernul ar susţine o posibilă fuziune între cele două bănci, potrivit surselor din apropierea situaţiei. Guvernul a discutat recent un plan cu mai mulţi executivi pentru a vedea cum poate fi de ajutor în cazul unei posibile fuziuni.