România a avut investiţii străine de peste 4,8 mld. euro în primele 11 luni ale anului trecut. „Suntem în continuare atractivi pentru investitori, chiar şi cu creşterile de salarii. O problemă o reprezintă lipsa de predictibilitate“

Autor: Adelina Mihai 15.01.2019

România a beneficiat de investiţii străine directe în valoare de 4,84 mld. euro în primele 11 luni ale anului trecut, în creştere cu 8,5% faţă de perioada similară a anului anterior, arată datele Băncii Naţionale.



„Noi nu am resimţit o creştere a numărului de cereri din partea investitorilor străini anul trecut, dar acesta nu reprezintă un barometru pentru întreaga economie. Încă se resimte o anumită incertitudine vizavi de ce modificări pot fi făcute, uneori destul de brusc, şi nu cred că există în momentul acesta un apetit deosebit pentru a investi în România. Toată lumea aşteaptă, se uită şi vede ce e de făcut. Cred că nu vor fi în perioada imediat următoare - mă refer la următoarele 6 luni - nişte investiţii semnificative, pentru că lumea stă încă în expectativă“, a spus Silviu Manolescu, managing partner al companiei de audit şi consultanţă BDO.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, din to­talul investiţiilor străine directe de 4,84 mld. euro din primele 11 luni ale anului trecut,  în creştere 8,5% faţă de anul anterior, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 3,77 mld. euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoarea netă de 1,07 mld. euro.