Deputat Remus Borza: Mugur Isărescu a stat destul la BNR; trebuie sa plece după teminarea mandatului

Autor: Roxana Rosu 16.01.2019

Mugur Isărescu se află la conducerea BNR de 28 de ani, un record absolut în rândul guvernatorilor de Bănci Centrale, şi ar trebui să plece după finalizarea actualului mandat, a declarat deputatul Remus Borza.

”Ajunge! Ce e prea mult dăunează. Ori, în ceea ce îl priveşte pe Mugur Isărescu, au trecut deja 28 de ani de când este guvernator al Băncii Naţionale. Record absolut. Nimeni în lume nu se poate lăuda cu o atare performanţă,de a fi cel mai longeviv guvernator de Bancă Centrală. Până şi „tiranul” Nicolae Ceauşescu a condus România doar 22 de ani. Haideţi să nu trăim la infinit acest mit al indispensabilităţii faţă de cineva. Cimitirul e plin de oameni de neînlocuit. Mugur Isărescu a depăşit cu cinci ani vârsta de pensionare. Ar fi cazul sa-şi facă bagajele. Puţină tinereţe şi mai multă viziune nu ar strica nici la BNR”, a spus Borza.

Pe 1 octombrie 2019, Banca Naţională ar trebui să aibă o nouă conducere, având în vedere că expiră mandatul actualei conduceri. Întrebat dacă îşi mai doreşte un mandat de guvernator, Mugur Isărescu a spus anul trecut că ”Parlamentul va hotărî”.

În plus, el consideră că Mugur Isărescu este principalul responsabil al deprecierii recente a monedei naţionale în raport cu principalele valute, ca răspuns la intenţia Guvernului de a pune un impozit pe activele băncilor.

”În ultimii ani, Mugur Isărescu s-a comportat ca un veritabil preşedinte al Asociaţiei Băncilor şi mai puţin ca un guvernator al Băncii Naţionale. A plâns de prea multe ori de grija băncilor şi niciodată de grija statului”.