Apelul conducerii Complexului Energetic Oltenia către angajaţii protestatari: Paguba poate depăşi zilnic 15 milioane lei

Autori: Loredana Ficiu , Mediafax 16.01.2019

Conducerea Complexului Energetic Oltenia face apel către salariaţii protestatari, spunând că preţul pe care compania trebuie să îl plătească pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel foarte ridicat, iar paguba poate depăşi 15 milioane de lei pe zi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După ce Tribunalul Gorj a admis, miercuri, cererea de încetare a grevei minerilor depusă de patronat, dar pe care o parte dintre angajaţi nu doresc să o recunoască, reprezentanţii CEO au anunţat care sunt consecinţele participării salariaţilor la această acţiune.

„Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt: sanctiune disciplinară, inclusiv prin concediere, răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar şi de la simplii participanţi la aceasta, sancţiuni contravenţionale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor. Precizam că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de circa 15 milioane de lei”, arată reprezentanţii CEO, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, pagubele pe care CEO le va înregistra în instalaţiile termocentralelor ca urmare a nepornirii si, respectiv, neasigurarii aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece, vor fi adiţionate la cele reprezentând cantităţile nelivrate de energie electrică.

„Conducerea CE Oltenia transmite catre salariatii protestatari un apel la înţelegere, resposabilitate si raţionament”, se mai arată în comunicat.

După ce marţi, instanţa a respins solicitarea Complexului Energetic Oltenia de suspendare a grevei declanşate vineri la mai multe cariere din cadrul companiei, miercuri o altă acţiune a administraţiei companiei, privind încetarea protestului, a fost admisă.

În urma acestei decizii, care nu este definitivă, salariaţii Cariere Roşiuţa au anunţat că nu vor renunţa la protest.

„Noi continuăm greva. Suntem tot în grevă. Pe noi nu ne-a anunţat nimeni în sala de apel despre această decizie. Aşteptăm şedinţa de la Guvern. Ei îşi apără pe ale lor, noi le apărăm pe ale noastre. Noi cerem majorări de o mie de lei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, un angajat de la Roşiuţa.

Şi la Cariera Lupoaia continuă protestele.

„La Cariera Lupoaia nu se lucrează. Acţiunea CEO, în instanţă, este o acţiune agresivă, din punctul meu de vedere. Nu au găsit soluţii să rezolve această problemă în atâtea zile şi soluţii au avut. Cred că bani erau în CEO. Puteau să găsească soluţii. Unde s-au dus banii, ce au făcut nu ştiu, dar minerii nu se poate să lucreze cu acest salariu. Se protestează şi la Roşia, nu a încetat greva”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Miercuri dimineaţă, administraţia CEO a anunţat, după o noapte de negocieri cu sindicatele, că s-ar fi ajuns la o înţelegere, prin majorarea salariilor cu cel mult 700 de lei şi acordarea voucherelor de vacanţă.

Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat, pentru MEDIAFAX, că s-au făcut anumite propuneri de administraţie, în noaptea de marţi spre miercuri, către angajaţii CEO, astfel încât activitatea oprită vineri să fie reluată cât mai repede.

Complexul Energetic Oltenia are 13.300 de angajaţi şi a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu. Obiectul de activitate al CEO este producerea energiei electrice şi termice pe bază de lignit, extracţia şi prepararea lignitului.

Compania are 11 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.240 MW şi este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.