(P) Sisteme high-tech pentru automobile autonome, dezvoltate la Timişoara, de inginerii Veoneer

Autor: Publicitate 17.01.2019

Câteva sute de ingineri software ai companiei Veoneer dezvoltă, la Timişoara, produse high tech care contribuie la crearea automobilelor autonome. Veoneer este compania din domeniul safety electronics desprinsă din Autoliv, lider mondial în sisteme de siguranţă auto.

Veoneer este o companie nouă din domeniul electronics safety, desprinsă în 2018 din Autoliv. Cu alte cuvinte, o companie fresh, dar în acelaşi timp cu o fundaţie solidă – bazată pe cei mai bine de 60 de ani de expertiză în industria sistemelor de siguranţă pentru autoturisme ai Autoliv.

Compania şi-a propus să devină furnizorul principal de sisteme avansate de asistenţă pentru şoferi (ADAS) şi de conducere autonomă, precum şi lider de piaţă pentru produsele electronice de siguranţă pentru automobile. Inginerii săi proiectează şi dezvoltă tehnologii hardware, software şi sisteme electronice, iar printre produsele sale se numără produse de siguranţă activă, cum ar fi radare pentru automobile, camere cu sisteme de asistare a conducătorului auto, pe timp de zi şi noapte, sisteme de poziţionare, sisteme de siguranţă pasivă şi sisteme de frânare.

Veoneer are 8.300 de angajaţi, în 13 ţări, cu centre de dezvoltare şi centre de producţie. În România, concernul este prezent din 2006, cu un centru deschis la Timişoara, iar din 2017, şi la Iaşi. Anul acesta, Veoneer România a marcat 1.000 de angajaţi şi primii 100 de ingineri în biroul din Iaşi.

Mediu de lucru multicultural, deschis, cu numeroase oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională

Cei peste 450 de ingineri care îşi desfăşoară activitatea în centrul R&D din Timişoara au un rol definitoriu în consolidarea poziţiei Veoneer la nivel mondial. De câţiva ani, compania se află într-un proces de creştere, care va continua şi în 2019. Focusul este pe absolvenţi de studii tehnice, în special de la Automatică şi Calculatoare, respectiv Electronică şi Telecomunicaţii, pasionaţi de automotive şi cu experienţă în RD&E: „Căutăm ingineri software care să-şi pună amprenta pe produse high tech, care contribuie la dezvoltarea maşinii autonome. La Veoneer le oferim contextul potrivit pentru a-şi pune în valoare inteligenţa, cunoştinţele tehnice şi creativitatea. În plus faţă de proiectele high tech, beneficiile noastre includ facilităţi precum servicii medicale private, flexibilitate a programului de lucru, posibilitatea de a lucra de la distanţă, discounturi pentru diverse servicii şi activităţi, petreceri. Bineînţeles, programele de dezvoltare individuală şi de echipă, teambuilding, ocupă un loc important în acest context”, a declarat Cătălin Tănasă, Directorul Veoneer România.

Din anul 2017, centrul din Timişoara s-a mutat în ansamblul mixt Openville, în clădirea de birouri clasa A United Business Center 2. Centrul Veoneer se desfăşoară pe patru etaje, spaţiile fiind amenajate şi dotate modern, iar angajaţii beneficiază de numeroase facilităţi şi servicii, mai ales în centrul comercial Iulius Mall, aflat în imediata vecinătate. „Poziţia strategică în oraş, multitudinea de servicii/mijloace de transport din proximitate au mutat centrul Timişoarei la Openville, astfel că acesta a devenit THE place to work at”, a declarat Cătălin Tănasă.

Cu o medie de vârstă de 30 de ani, echipa din Timişoara lucrează la proiecte de ultimă generaţie pentru unii dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi de autovehicule din lume, iar angajaţii au posibilitatea să se dezvolte profesional într-un mediu de lucru internaţional. Aceştia interacţionează frecvent cu ingineri sau clienţi din străinătate sau vizitează, pentru diferite proiecte, ţări precum Franţa, Germania, Suedia, Statele Unite ale Americii sau Japonia. Acesta este, poate, şi unul dintre motivele pentru care Veoneer a atras ingineri software nu doar din Timişoara, ci şi din alte oraşe universitare.

Programe de internship şi dezvoltare profesională

Viitorii ingineri beneficiază şi ei de atenţie din partea companiei, aceasta organizând anual activităţi care le oferă ocazia să ia contact cu proiectele Veoneer, cu mult suport din partea colegilor cu experienţă. „Încurajăm studenţii să participe la aceste programe de internship şi să rămână colegii noştri după finalizarea acestora, iar noi venim în întâmpinarea lor prin flexibilitatea programului de lucru, astfel încât să ne asigurăm că nu le este afectată performanţa academică. Suntem deschişi la toate variantele de colaborare: practică de vară, programe de tip Academii, în care învaţă pur şi simplu meseria de developer, internship-uri, angajări part time, suport pentru lucrări de diplomă şi altele”, a completat Cătălin Tănasă.

De-a lungul timpului, compania a legat o colaborare strânsă cu universităţile din Timişoara şi Iaşi, ajutându-i, astfel, pe studenţi să acumuleze atât noţiunile teoretice, cât şi experienţa practică necesară. De 6 ani, Veoneer participă la AC Labs, proiect al Ligii Studenţilor din Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii Timişoara, iar Veoneer Academy, program de reconversie profesională, a ajuns la a şaptea ediţie. „Ne bucurăm când vedem în echipe colegi care au devenit persoane de bază şi ni s-au alăturat în urmă cu 6-7 ani, printr-unul dintre aceste programe”, spune Cătălin Tănasă.