Brexit. Ce urmează după înfrângerea istorică a guvernului premierului Theresa May în parlament?

Autor: Catalina Apostoiu 17.01.2019

♦ Acordul Brexit negociat de Theresa May cu UE a fost respins de Parlamentul britanic cu 230 de voturi, cea mai răsunătoare înfrângere din istoria politică a ţării ♦ Opoziţia depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului ♦ Tusk sugerează ca Marea Britanie să anuleze Brexitul ♦ Lira sterlină se dovedeşte rezistentă, dar experţii avertizează cu privire la riscuri ♦ UE refuză să redeschidă acordul ♦ Unu din şase britanici îşi face rezerve pentru Brexit.



Parlamentul britanic a respins marţi acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cea mai mare înfrângere a unui guvern modern în Camera Comunelor. A fost o lovitură dură pentru premierul Theresay May şi planurile sale privind Brexitul.

May are la dispoziţie trei zile pentru a-şi prezenta reacţia faţă de înfrângerea din parlament.

Liderul opoziţiei britanice Jeremy Corbyn a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului, caracterizând rezultatul votului drept o „înfrângere catastrofală“ pentru acesta.

În cazul în care o majoritate de legislatori din toate partidele politice din Marea Britanie va vota moţiunea, actualul parlament va avea la dispoziţie 14 zile pentru a se pune de acord asupra unui nou aranjament pentru guvernarea ţării.

Dacă acest lucru nu va fi posibil, ar putea fi organizate alegeri generale. Oficialii UE au declarat că o schimbare de lider al Marii Britanii nu-i va face să-şi modifice poziţia.

Dacă May supravieţuieşte moţiunii, miniştrii acesteia îi vor contacta pe membrii conservatori ai parlamentului şi pe membrii partidelor de opoziţie pentru a găsi o bază de susţinere.

Potrivit Deutsche Welle, UE îşi va intensifica pregătirile pentru un scenariu în care Marea Britanie va părăsi blocul fără un acord de retragere, a anunţat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

„Riscul unei retrageri neorganizate a Marii Britanii a crescut în urma votului“, a declarat Juncker.

Deşi mai sunt doar 10 săptămâni până la Brexit, oficialii din Bruxelles au respins posibilitatea organizării unui summit extraordinar al liderilor UE în viitorul apropiat, potrivit Bloomberg. Aceştia argumentează că nu sunt prea multe de discutat dacă legislatorii din Marea Britanie nu se pot decide ce vor.

Juncker a avertizat Marea Britanie: „Timpul se scurge“.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că singura soluţie pozitivă după respingerea acordului Brexit de către parlament este ca Marea Britanie să rămână în UE.

O decizie recentă a Curţii Europene de Justiţie stipulează că Marea Britanie poate stopa unilateral Brexitul.

Cei care susţin organizarea unui al doilea referendum privind Brexitul argumentează că acesta ar determina apetitul publicului pentru Brexit, acum că oamenii au o idee mai clară despre ce înseamnă acesta, potrivit CNBC. Criticii spun că acesta ar ignora şi insulta procesul democratic al votului original.

Fostul premier Gordon Brown a declarat pentru CNBC că probabilitatea organizării unui al doilea referendum este una ridicată. „Cred că într-un anumit punct va exista un al doilea referendum. Cred că problema trebuie soluţionată şi trebuie trase concluzii cu privire la detaliile, şi nu numai principiului relaţiei Marii Britanii cu Europa.“ Dacă UE va rămâne pe poziţie, iar legislatorii britanici nu se vor pune de acord, atunci posibilitatea unui exit fără acord este foarte ridicată.

Mai mulţi analişti avertizează cu privire la impactul negativ major pe care un astfel de scenariu l-ar avea asupra economiei britanice. Potrivit unui raport al Băncii Angliei, şomajul ar urca la 7,5%, preţurile locuinţelor ar scădea cu 30%, lira sterlină

s-ar prăbuşi, iar economia s-ar contracta cu aproximativ 8% într-un an.

Lira sterlină s-a dovedit rezistentă în urma votului parlamentului britanic, însă mai mulţi experţi avertizează că moneda ar putea intra sub presiune în lunile următoare pe fondul nesiguranţei privind modul în care Marea Britanie va ieşi din UE.

Lira s-a depreciat puternic în raport cu dolarul american imediat după vot, dar a recuperat ulterior pierderile.

Unu din şase britanici a început sau ar putea începe să-şi facă rezerve de alimente şi medicamente pe fondul intensificării temerilor că Marea Britanie ar putea părăsi UE în martie fără un acord, relevă un sondaj citat de Bloomberg.

Patru procente sau peste 1.100 de britanici chestionaţi au început să-şi facă rezerve, iar 13% ar putea face rezerve de bunuri, potrivit sondajului realizat de Kantar Public. Totalul de 17% este mai ridicat cu 2% faţă de rezultatul unui sondaj anterior realizat în octombrie.