Un număr crescând de pensionari din UE, expuşi riscului de sărăcie. Cele mai ridicate procente, în Europa emergentă

Autor: Catalina Apostoiu 17.01.2019

Rata de pensionari din Uniunea Europeană expuşi riscului de sărăcie a crescut în fiecare an din 2013 şi s-a situat la 14,2% în 2017, uşor peste nivelul de 13,8% înregistrat în 2016, potrivit datelor Eurostat citate de Bloomberg.

În 2013, rata se situa la 12,6%. În timp ce în majoritatea ţărilor membre ale UE rata s-a situat între 10% şi 25%, mai mult de o treime din pensionarii din ţările baltice s-au confruntat cu riscul sărăciei. Rata s-a situat la cele mai scăzute niveluri în cazul Franţei, Slovaciei şi Danemarcei.

Patru ţări au o rată a riscului de sărăcie de peste 30%, toate din Europa emergentă, potrivit emerging-europe.com. Acestea sunt Estonia (cu 46%), Letonia (44%), Lituania (37%) şi Bulgaria (32%).

În toate cele patru ţări, rata riscului de sărăcie pentru femeile aflate la pensie a fost cu peste 10% mai ridicată decât în cazul bărbaţilor.

Potrivit institutului eston de statistică, 22,6% din populaţia ţării erau expuse riscului de sărăcie în 2017. Rata celor expuşi riscului de sărăcie a crescut cu 1,6% în Estonia în 2017 comparativ cu anul anterior.

În 2017, 3,4% din populaţia Estoniei, echivalentul a 44.600 de oameni, trăiau în sărăcie absolută, cu 0,2% mai mult decât în 2016.

Cifrele Eurostat nu au adus numai veşti rele cu privire la Europa emergentă, însă, notează emerging-europe.com. Slovacia are a doua cea mai scăzută rată a riscului de sărăcie din UE, la numai 8%, iar Cehia şi Polonia se situează de asemenea deasupra mediei UE.

În 2017, aproximativ 15,5 milioane de locuitori din Germania, sau 19,0% din populaţie erau expuşi riscului de sărăcie sau excludere socială, potrivit datelor Destatis. În 2016, numărul se situa la 16 milioane.

2019 a venit de asemenea pentru nemţi cu o teamă în creştere de sărăcie.

Din ce în ce mai mulţi nemţi se tem că se vor descurca foarte greu din punct de vedere financiar la vârsta pensionării, potrivit unui studiu E&Y. Costurile în creştere ale energiei şi dobânzile scăzute alimentează temerile legate de nesiguranţa financiară.

Peste jumătate din nemţi au astfel de temeri, relevă studiul E&Y cu privire la încrederea consumatorilor pe 2019.

Cu o popularţie cu un ritm rapid de îmbătrânire, sistemul german de pensii este sub presiune, iar costurile de trai în creştere, dobânzile scăzute şi creşterea numărului de contracte de muncă temporară şi pe salarii mici înseamnă că mulţi nemţi au în faţă dificultăţi în a obţine siguranţă financiară pentru perioada pensionării.