Theresa May mai are un truc în mânecă: Parlamentul britanic va dezbate şi vota pe data de 29 ianuarie planul B al Acordului Brexit

Autor: Tibi Oprea 17.01.2019

Parlamentul britanic va vota pe 29 ianuarie planul B pentru Brexit pe care Theresa May urmează să îl prezinte pe 21 ianuarie. După votul de încredere pe care l-a câştigat în Parlament, May a început să discute pe baza planului cu alte partide, în ciuda intenţiilor liderului opoziţiei Jeremy Corbyn de a boicota aceste discuţii, potrivit Bloomberg.

Liderul Camerei Comunelor din Parlamentul britanic, Andrea Leadsom, a anunţat în această dimineaţă că votul unui plan alternativ pentru Brexit va avea loc pe 29 ianuarie, cu două luni înainte ca Marea Britanie să poată părăsi Uniunea Europeană. Acest anunţ pare un pas înapoi având în vedere poziţiile ferme de dinaintea lui.

Votul se va ţine în ideea în care parlamentarii îşi vor susţine preferinţele legate de Brexit şi vor analiza dacă există majoritate pe unele dintre acestea. Formatul, asa cum este acum planificat, urmăreşte diferite opţiuni de Brexit supuse votului ca amendamente, ceea ce duce la riscul ca oamenii să voteze contrar ceea ce ar putea accepta.

Grupul mic de membri conservatori au susţinut public ideea unui al doilea referendum pentru Brexit şi au organizat chiar şi un eveniment de lansare în Londra. Aceştia au publicat un sondaj din care reiese că majoritatea are încredere mai degrabă în leadershipul Theresei May decât în înţelegerea pentru Brexit pe care premierul doreşte să o facă. Voturile de încredere au numărat 314, în timp ce pentru un plan Brexit B au fost înregistrate 196 de voturi pentru şi 118 împotrivă.

Conservatorul Phillip Lee, care şi-a dat anul trecut demisia din poziţia de ministru al Justiţiei în semn de protest faţă de strategia Theresei May, a declarat că susţinerea lor este mai extinsă, mergând de la miniştrii de cabinet, miniştrii juniori şi până la deputaţii de rând, “ale căror inimă şi, probabil, cap sunt acolo”.

Şi fostul ministru conservator Sam Gyimah a condamnat apropierea Theresei May faţă de Brexit, statuând faptul că problemele actuale au fost rezultatul închiderii discuţiilor legate de compromisuri.

Ministrul spaniol pentru Afaceri Externe Josep Borrell a spus într-un interviu la un post de radio că doar amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană poate rezolva problema “capătului de drum” în privinţa Brexitului şi că “Regatul Unit trebuie să spună că are nevoie de mai mult timp şi de ce”.

“Faptul că nu există un Brexit dur nu depinde doar de doamna May”, a spus acesta pentru postul de radio Onda Cero. “Va depinde de ceea ce se va propune şi dacă cealaltă parte va accepta sau nu. Dar Brexitul este o problemă din trecut. Nu ajută la construirea Europei viitorului.”

Între timp, în Lisabona, nogociatorul şef din partea UE Michel Barnier a spus că blocul european va acţiona imediat dacă guvernul britanic îşi va schimba liniile roşii trasate. Acesta a transmis Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Parlamentului portughez că Uniunea Europeană este “deschisă la facilitarea dialogului”.

Tony Blair, omul care a condus laburiştii în direcţia a trei victorii în alegerile generale, a spus că liderul opoziţiei Jeremy Corbyn ar trebui să se întâlnească cu prim-ministrul Theresa May pentru discuţii despre Brexit. “Dacă într-un moment de criză naţională prim-ministrul invită liderul opoziţiei la discuţii, acesta ar trebui să meargă să vorbească”, a declarat Blair într-un interviu pentru BBC Radio.

Secretarul de Stat pentru Comerţ Internaţional din partea laburiştilor Barry Gardiner a spus pentru BBC Radio că May ar trebui să arate “mai multă credinţă” şi că niciunul dintre reprezentanţii săi nu va purta astăzi discuţii cu membrii conservatori. “Noi operăm ca o echipă.”

Poziţia laburiştilor ar putea reprezenta o piedică majoră în privinţa unui rezultat satisfăcător având în vedere presiunea pe care Uniunea Europeană o exercită asupra lui May de a susţine discuţii credibile între partide pentru a asigura o poziţie unificată asupra Brexit.