Alstom-Siemens: Vestager vrea blocarea fuziunii deşi Europa are nevoie să-şi întărească apărarea în faţa asaltului Chinei

Autor: Catalina Apostoiu 18.01.2019

Şefa autorităţii antitrust europene Margrether Vestager a cerut UE să-şi întărească apărarea în faţa ameninţării aduse de companiile de stat chineze, dar a apărat în acelaşi timp reglementările care i-ar permite acesteia să blocheze fuziunea Alstom şi Siemens pe care Parisul o consideră drept esenţială pentru contracararea ambiţiilor Beijingului, scrie Financial Times.

Vestager a avertizat că regulile antitrust ale blocului nu ar trebui ignorate pentru a permite fuziunea Alstom cu divizia feroviară a Siemens, în pofida avertizărilor venite din partea Parisului şi Berlinului că alianţa celor două companii este necesară pentru crearea unui rival al producătorului chinez de trenuri CRRC.

Vestager nu crede că chinezii vor vinde trenuri în Europa în viitorul apropiat şi consideră că este necesară blocarea tranzacţiei dacă cele două companii nu se oferă să vândă active semnificative.

În încercarea de a respinge criticile Parisului potrivit cărora reglementările UE cu privire la poziţiile dominante de pe pieţe sunt „depăşite“, Vestager a cerut alte eforturi de a aborda „riscurile clare şi prezente“ create de politicile economice ale Beijingului.

Comentariile comisarului european au fost făcute în cadrul unei dezbateri privitoare la fuziunea Siemens-Alstom.

Decizia neobişnuită de a organiza o astfel de dezbatere în acest stadiu al procesului de revizuire a fuziunii reflectă atmosfera politică încărcată din jurul cazului, pe fondul avertismentelor Franţei că ar putea propune modificări ale reglementărilor antitrust pentru a înlesni crearea de campioni europeni care să poată rivaliza cu firmele chineze.

Cazul este unul dintre cele mai importante de când Bruxelles-ul a fost însărcinat cu supervizarea tuturor marilor fuziuni în anii í90. Oficialii europeni remarcă faptul că decizia privind fuziunea, care trebuie luată până pe 18 februarie, va crea un precedent politic care ar putea modifica abordarea UE cu privire la fuziuni controversate din sectoare strategice.

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a avertizat că respingerea fuziunii ar reprezenta o „greşeală politică“, lăsând Europa vulnerabilă în faţa agendei economice agresive a Chinei.

Vestager şi-a avertizat însă colegii că orice încercare de diluare a reglementărilor ar avea efecte nedorite, majorând costurile altor companii care au nevoie să concureze internaţional.

În acest context, Alstom a avertizat cu privire la posibilitatea blocării tranzacşiei, iar Siemens a anunţat că analizează alternative pentru businessul său, potrivit Bloomberg.