Schimbări pentru deţinătorii de criptomonede. Se schimbă regulile pentru impozitarea veniturilor din alte surse

Autor: Alexandru Nanu 18.01.2019

Proiectul de lege care schimbă radical regulile pentru cei care obţin câştiguri din transferul de monedă virtuală (criptomonede), determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei, a fost promulgat de preşedintele României Klaus Iohannis. 

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost promulgat de preşedintele României, prin decretul nr. 59/2019 în data de 10 ianuarie, care astfel devine legea nr. 30/2019. Câştigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească nivelul de 600 lei. Astfel, la art. 114 alin. (2) l) se introduce o nouă literă, lit. m), cu următorul cuprins: „m) venituri din transferul de monedă virtuală“.

Conform Codului fiscal actual, „orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor“. Pentru ca acest proiect de lege să intre în vigoare este necesar să fie publicat în Monitorul Oficial.