Taxa bancară, o oportunitate: SIF Oltenia, principalul cumpărător de acţiuni Banca Transilvania şi BRD după căderea preţurilor

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 18.01.2019

SIF Oltenia (SIF5) a achiziţionat pachete de acţiuni la Banca Transilvania şi BRD în valoare de 170 de milioane lei din decembrie 2018 încoace, adică de când guvernul PSD a anunţat că intenţionează să taxeze sistemul bancar şi implicit băncile listate la Bucureşti.

Ulterior anunţului Executivului, bursa de la Bucureşti a reacţionat agresiv prin prăbuşiri ale cotaţiilor care au determinat diminuarea multiplilor de evaluare ai companiilor listate.

„Am achiziţionat un număr de acţiuni puţin peste 1% şi în cadrul Băncii Transilvania, dar şi la BRD, în toată perioada de după Ordonanţa 114. Deocamdată plănuim să rămânem acţionari“, spune Tudor Ciurezu, preşedinte executiv al SIF Oltenia, pentru ZF.

El nu precizează valoarea tranzacţiilor, însă pe baza procentului indicat de acesta, ZF a calculat achiziţii de 170 mil. lei luând în calcul preţul mediu pe fiecare din cei doi emitenţi în parte din 18 decembrie 2018 încoace, adică de când Ministrul Finanţelor anunţa Ordonanţa de Urgenţă 114.