Apartamente se construiesc, mai trebuie cumpărători: Peste 30 de şantiere cu proiecte de locuinţe sunt în lucru sau urmează să demareze în 2019. "Se vor livra anul acesta peste 5.000 de locuinţe noi, circa 3.000 dintre acestea fiind concentrate în proiecte situate în jumătatea nordică a Capitalei"

Autor: Bogdan Alecu 21.01.2019

♦ Chiar dacă unele proiecte sunt de mari dimensiuni, dezvoltatorii au fost precauţi, construind în etape, astfel că, în medie, fiecare proiect nou va avea 250 – 300 de unităţi.

 Proiectele de birouri atrag cele mai mari dezvoltări imobiliare, iar zone precum Bucureştii Noi sau Pipera vor găzdui în 2019 unele dintre cele mai mari şantiere pentru noi locuinţe, pe măsură ce dezvoltatori precum Prime Kapital sau AFI Europe au început sau vor începe lucrările.

„În prezent se lucrează în Bucureşti la un număr de circa 20 de proiecte rezidenţiale medii şi mari care vor livra anul acesta peste 5.000 de locuinţe noi, circa 3.000 dintre acestea fiind concentrate în proiecte situate în jumătatea nordică a Capitalei, respectiv în zonele Barbu Văcărescu, Aviaţiei, Domenii, Pipera, Băneasa şi Bucureştii Noi – Chitila“, a spus Mihaela Pană, partner residential agency Cushman & Wakefield Echinox.

Chiar dacă unele proiecte sunt de mari dimen­siuni, dezvoltatorii au fost precauţi, construind în etape, astfel că, în medie, fie­care proiect nou va avea 250 – 300 de unităţi. 

„Ţinând cont de proiectele demarate deja şi de planurile anunţate de către dezvoltatori, ritmul livrărilor se va menţine ridicat şi în 2020, doar în zona de nord fiind programate spre finalizare circa 3.000 de unităţi noi în proiecte medii şi mari“, a spus Mihaela Pană. 

Anul acesta gura de oxigen pentru piaţa imobiliară va fi reprezentată de faptul că noua legislaţie permite achiziţionarea celei de-a doua locuinţe cu TVA de 5% - dar numai dacă preţul acesteia nu va depăşi 450.000 de lei (aprox. 95.000 de euro) sau 120 mp utili.

„Sunt clienţi care au un apartament mai mic şi acum vor să cumpere unul mai mare. Cum a fost promulgată legea, am şi semnat noi contracte. De aici va veni creşterea în acest an. Ultimul trimestru din 2018 a fost mai slab, dar vorbim de aceeaşi situaţie în fiecare an, ultimele trei luni nu merg niciodată bine. Acum deja vedem o dezgheţare a vânzărilor şi sunt clienţi interesaţi să cumpere“, a spus Andrei Cojocaru, dezvoltator, acţionar în cadrul Grupului Cavar, care în prezent construieşte circa 200 de apartamente în zona Brâncoveanu din Capitală.

În total, peste 10.000 de locuinţe se construiesc în Capitală în acest moment, iar marile centre de birouri alături de staţiile de metrou existente sau viitoare au atras cele mai multe dintre acestea.

Cartierul cu cele mai multe noi locuinţe în acest an va fi Militari, iar zona luată în calcul include şi zona adiacentă Militari Residence, din Roşu, judeţul Ilfov. Pe de altă parte, singurul proiect nou de infrastructură care ar putea fi gata anul acesta în partea de vest a Bucureştiului este pasajul de la lacul Ciurel, însă în lipsa unui drum nou către autostradă, impactul acestuia va fi unul redus.

Pe locul doi se află zona din Barbu Văcărescu-Floreasca, cu proiecte noi precum Cloud9 dezvoltat de Petre Niculae, fost acţionar la traderul de produse petroliere Oscar Downstream.

Fondul Prime Kapital condus de Martin Slabbert a anunţat două mari proiecte în Bucureşti, Avalon Estate, cu 800 de locuinţe, în Pipera şi Marmura Residence, în Bu­cureştii Noi, cu 458 de apartamente. La pri­mul lucrările vor începe în vara acestui an, în timp la cel de-al doilea, cel mai probabil în primăvară.

Pe lângă acestea, vor urma şi proiecte de noi sute de apartamente în zona Expoziţiei-Domenii, precum Arcadia Residence, dezvoltat de Dan Şucu şi Valentin Vişoiu, Luxuria dezvoltat de Impact sau Parcului20, construit de Cordia România, parte a gru­pului maghiar Futureal.

În luna decembrie 2018, au fost vândute, la nivelul întregii ţări, 36.190 de imobile, cu 22,2% mai puţine faţă de luna noiembrie, potrivit datelor transmise vineri de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, în luna decembrie a acestui an este cu 19.784 mai mic faţă de perioada similară a anului trecut.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna decembrie 2018, în Bucureşti – 6.724, Ilfov – 3.891, Timiş – 2.101.

bogdan.alecu@zf.ro