Avertismente dure: Un Brexit haotic va zgudui puternic Germania, cea mai mare economie europeană

Autor: Catalina Apostoiu 21.01.2019

Costul este estimat la 9 mld. euro din care cea mai mare parte va reveni industriei auto.



După respingerea în Parlamentul britanic a acordului pentru Brexit negociat de premierul Theresa May cu UE, avertismentele privind impactul dramatic pe care o ieşire haotică a Marii Britanii din bloc l-ar avea asupra celei mai mari economii europene, cea germană, încep să se înmulţească.

Un Brexit haotic ar urma să coste eco­nomia germană 9 mld. euro, po­trivit com­paniei de consultanţă Oliver Wyman, scrie Handelsblatt. Industria auto ar fi cea mai puternic afectată, costurile urmând să se ridice la 3 mld. euro. Ar urma, după impact, in­dus­triile produselor chimice, alimen­tară şi a bunurilor de consum, care ar suferi o lovitură combinată de 4 mld. euro.

Firmele britanice ar avea cu mult mai mult de suferit, costurile urmând să atingă 32 mld. euro. Toate cele 2.500 de com­panii germane cu operaţiuni în Marea Britanie ar urma să fie serios afectate. Un Brexit dezordonat ar afecta puternic creşterea economiei germane, lăsând companiile să „privească în abis“, a avertizat la rândul său puterni­ca fede­ra­ţie industrială a Germaniei, potrivit Financial Times.

Dieter Kempf, preşedintele BDI, a declarat că respingerea de către Parla­mentul britanic a acordului de retragere este o decizie „dramatică“. „Ne îndrep­tăm periculos către un Brexit haotic.“

Mesajul alarmist evidenţiază teme­rile în creştere ale liderilor politici şi de business din Germania, a cărei econo­mie ar urma să aibă mai mult de suferit decât orice altă economie din UE de pe urma unui Brexit fără acord. Companiile ger­ma­ne au investiţii de 120 mld. euro în Marea Britanie, iar comerţul bilateral este estimat la 175 mld de euro pe an.

BDI a anunţat că se aşteaptă ca rata de creştere economică din Germania să atingă 1,5% în acest an, avertizând în acelaşi timp că estimarea ar fi semnificativ redusă în cazul unui Brexit fără acord.

Într-un astfel de scenariu, rata de creştere ar putea să nu depăşească 1%.