Industria României, tot mai dependentă de multinaţionale

Autor: Adelina Mihai 21.01.2019

Companiile străine din industria prelucrătoare generează peste 60% din valoarea adăugată produsă de acest sector.



Multinaţionalele prezente în Ro­mânia au generat aproa­pe 44% din valoarea adău­gată brută din econo­mie în 2016 (cel mai recent an pentru care există date), contribuţia fiind re­lativ similară cu cea din anul 2014 (-0,6% în 2016 faţă de anul 2014), iar în industria prelucrătoare ponderea depăşăşte 60%, potrivit unei analize reali­zate de prof. dr. Cezar Mereuţă, cerce­tător asociat al Centrului de Macro­modelare Economică al Academiei Române şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Analiza, pe sectoare de activitate, a valorii adăugate generate de companiile multinaţionale din principalele domenii arată că au existat o serie de schimbări structurale impor­tante într-o perioadă de trei ani de analiză.

„Analizând în detaliu cele 7 sectoare eco­nomice prin­ci­pale ale României, se constată că anul 2016 aduce, în pre­mieră, industria prelucrătoare pe primul loc din punc­tul de vedere al ponderii valorii adăugate din total“, a spus profesorul Mereuţă.

Creşte şi aportul companiilor străine din industria alimentară, semn că antreprenorii români continuă să piardă teren în faţa multinaţionalelor.