Consiliul Concurenţei: nu am descoperit dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci

Ziarul Financiar 20.01.2019

În cadrul investigaţiei privind comportamentul băncilor din perioada octombrie – noiembrie 2008, finalizată în 2013, nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, a anunţat, consiliul Concurenţei, în replică la afirmaţiile senatorului Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. Zamfir a vorbit despre un raport al unei investigaţii începute 2008 şi încheiate în 2011, care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie. „Investigaţia a început în 2008 şi s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluţie. Nu a fost tras nimeni la răspunde şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al preşedintelui de închidere a acestei investigaţii să ştim că nu este nimic acolo. Pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituţii ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenţei sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”, a declarat Daniel Zamfir.

Consiliul Concurenţei spune că investigaţia privind comportamentul băncilor, din perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară (apogeul crizei financiare internaţionale) a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale. În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă.

Ordinul a fost publicat pe pagină web a instituţiei: http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/bucket8/id8340/ordin_260-variantă_publicabila.pdf.

Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD – Groupe Société Générale SĂ (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SĂ (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă.

Acţiunile derulate de reglementator, Bancă Naţională a României, din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de Consiliul Concurenţei, precizează instituţia. „Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislaţia, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligaţia folosirii ROBOR că referinţă pentru stabilirea dobânzilor. Regretăm că nu am fost contactaţi pentru a reaminti aceste detalii şi, astfel, am fi evitat dezinformarea populaţiei”, încheie autoritatea pentru concurenţă.