Lista firmelor la care poţi încheia asigurarea de răspundere civilă auto

Autor: Alexandru Nanu 22.01.2019

În 2019,  proprietarii de maşini au obligaţia de a încheia, pentru maşina pe care o deţin, o asigurare de răspundere civilă auto (RCA) cu scopul de a asigura repararea prejudiciilor produse terţilor în caz de eveniment rutier, conform legislaţiei în vigoare.

Reglementările privind asigurarea RCA sunt reglementate de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului.

Orice persoană, proprietar a unei maşini, este obligată să încheie o asigurare RCA.Există totuşi excepţii: ‘Nu sunt obligate să încheie un contract RCA persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce derivă din aceste activităţi, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiţiei se pot asigura facultativ.’

Societatea la care se poate încheia o poliţă RCA trebuie să fie autorizată de către ASF.

Vedeţi mai jos lista societăţilor de asigurare autorizate de ASF să practice asigurări obligatorii de răspundere civilă auto RCA:

  1. ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI S.A.
  2. GENERALI ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.
  3. ASIGURAREA ROMANEASCA - ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A.
  4. EUROINS ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.
  5. OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A.
  6. GROUPAMA ASIGURARI S.A.
  7. UNIQA ASIGURARI S.A.
  8. SOCIETATEA DE ASIGURARE-REASIGURARE CITY INSURANCE S.A.
  9. GRAWE ROMÂNIA ASIGURARE S.A.