Urmează ZF Power Summit 2019: 19-20 februarie. Cum a ajuns România să depindă de Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria pentru a-şi alimenta consumatorii? Tradiţional, acestea erau destinaţii de export

Autor: Roxana Petrescu 23.01.2019
♦ În iarna anului 2017, Bulgaria cerea ajutor de urgenţă României pentru a-şi alimenta consumatorii de energie din cauza unor probleme de sistem ♦ La acel moment, România a spus pas, dar ieri vecinii de la sud, alături de Ucraina, Serbia şi Ungaria asigurau circa 20% din consumul local de energie, importurile ajungând la aproape 1.900 MW ♦ Se transformă România din exportator net de energie în importator? ♦ Aflaţi răspunsul la cea de-a opta ediţie a ZF Power Summit, pe 19-20 februarie.


În anumite intervale orare, mai ales în timpul dimineţii, atunci când sunt înregistrate vârfuri de consum, România importa 20% din necesarul său de energie, în contextul în care problemele pe partea de producţie persistă.

Ucraina era ieri cel mai important furnizor extern, după cum arătau datele trans­mise în timp real pe site-ul Trans­elec­trica, urmată de Ungaria, Serbia şi Bul­garia. În mod tradiţional, acestea erau destinaţii de export pentru energia ro­­mânească. După primele nouă luni ale lui 2018, pe datele Transelec­trica, era vizibilă o creştere a impor­tu­rilor din Bul­garia şi Serbia, conco­mitent cu scă­derea exporturilor pe aceste des­tinaţii.

Pe de altă parte, cantităţile aduse din Ungaria şi Ucraina erau în scădere, tendinţă însoţită de o creştere a exporturilor pe aceste destinaţii. Ca structură de producţie, cea mai importantă sursă în alimentare cu energie a pieţei locale erau centralele pe gaze, urmate de cele pe cărbuni, hidrocentrale şi energia nucleară.