A venit euroiarna

Autor: Catalina Apostoiu 23.01.2019

Chiar de la începutul noului an, analiştii îşi văd pusă la încercare convingerea că 2019 va fi anul euro şi al yieldurilor mai mari la obligaţiunile germane, scrie Bloomberg.



Moneda unică europeană a scăzut în raport cu fiecare dintre monedele grupului de 10 din afara Europei în con­di­ţiile în care creşterea mai lentă a zonei euro, stagnarea infla­ţiei şi persistenţa riscurilor politice îi ţin pe investitori deoparte.

Între timp, randamentele obligaţiunilor se menţin în apro­piere de cel mai scăzut nivel din doi ani, pregătind terenul pentru dobânzi „adânc negative“ în următoarele şase luni, po­trivit Citigroup. Mai multe bănci anticipaseră că euro va creşte puternic în acest an pe fondul convingerii că banca cen­trală americană va lua o pauză în majorarea dobânzilor, iar Banca Centrală Europeană va majora costurile de fi­nan­ţare pentru prima dată în opt ani. Şi totuşi, în Germania co­men­zile fa­bri­ci­lor şi producţia industrială au scăzut peste aştep­tări, de­terminându-i pe analişti să-şi revizuiască pers­pec­tivele. Noul scepticism este reflectat pe pieţe, investitorii pre­vi­zionând că BCE va evita orice majorare de dobânzi în acest an.

Perspectivele sunt atât de sumbre, încât administratorul ger­man de active Wirtgen Invest vede yieldurile obliga­ţiu­nilor devenind negative înainte de sfârşitul acestui tri­mestru, o recesiune la nivel mondial fiind aşteptată în acest an.

Euro a pierdut 0,9% în raport cu dolarul în ianuarie, la aproximativ 1,1370, după ce s-a depreciat cu 4,5% anul trecut.

Deşi BCE a anunţat că vede dobânzile menţinându-se la minime record „cel puţin până la sfârşitul verii“, investitorii se aşteaptă la o majorare de-abia în trimestrul II al anului viitor. La reuniunea din decembrie a BCE, preşedintele acesteia Mario Draghi admitea că noile date sunt „mai slabe decât cele aşteptate“ şi că „aceasta ar putea sugera o încetinire a creşterii în perspectivă“.

Economia zonei euro a avansat cu un ritm anual de 1,6% în T3, 2018, cel mai lent din 2014. Datele slabe vor apăsa asupra monedei euro, potrivit SocGen.

Pentru Citigroup, încetinirea recentă a zonei euro sugerează posibilitatea ca indicatorul privind sectorul manufacturier să scadă la 48 în următoarele patru-cinci luni. Iar dacă această scădere se va suprapune peste un declin al inflaţiei la niveluri nemaiînregistrate din 2016, investitorii s-ar putea confrunta încă o dată cu yielduri de 0% sau sub 0%, anticipează banca.