Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, trage semnalul de alarmă pentru economia zonei euro

Autor: Alex Ciutacu 24.01.2019

Mario Draghi şi-a intensificat avertismentul cu privire la provocările cu care se confruntă economia zonei euro, semnalând că Banca Centrală Europeană ar putea deveni mult mai precaută cu privire la retragerea celorlalţi stimuli pe care îi coordonează, potrivit Bloomberg.

Draghi a spus astăzi că risurile „au crescut”.

Aceasta este o schimbare semnificativă faţă de acum şase săptămâni, când a descris riscurile ca fiind „echilibrate” şi a menţinut deciziile monetare.

„Consiliul de Guvernare devine din ce în ce mai îngrijorat cu privire la slăbiciunea emergentă a zonei euro. Aceasta confirmă că prima majorare de dobândă va avea loc înainte de luna decembrie, şi că estimările ECB pentru creştere economică vor fi reduse în luna martie”, cred economiştii Bloomberg.

„Astăzi, nu am discutat despre implicaţiile (politicii, de schimbare a balanţei riscului). Întâlnirea de astăzi a fost în mod esenţial dedicată unei evaluări - unde suntem noi şi de ce suntem aici, cât va dura încetinirea, există riscul ca încetinirea să se înrăutăţească sau va rămâne pe o tendinţă de uşoară scădere? Acestea au fost întrebările adresate”, a mai spus Draghi, citat de site-ul agenţiei de presă Reuters.

În plus, preşedintele BCE a anunţat că prognoza de inflaţie este în scădere pentru perioada următoare.

De asemenea, Draghi a afirmat că „persistă incertitudinile în special în ceea ce priveşte factorii geopolitici, iar ameninţarea protecţionismului pune presiune pe sentimentul economic”.

În schimb, Consiliul Guvernatorilor BCE a stabilit, în unanimitate, că o recesiune a zonei euro este punţin probabilă.