Unde se duc banii antreprenorilor. Peste 3.100 de locuinţe din Bucureşti şi împrejurimi poartă semnătura antreprenorilor cu afaceri principale în alte domenii decât imobiliare

Autor: Alina-Elena Vasiliu 25.01.2019

Împreună, aceste locuinţe cumulează investiţii de 270 mil. euro.



Mai mulţi antreprenori români şi străini ale căror businessuri principale sunt din afara real-estate au pariat în ultimii ani pe sectorul rezidenţial, în condiţiile în care până acum vânzările de locuinţe au fost pe un trend ascendent.

Ziarul Financiar a centralizat informaţiile legate de peste zece proiecte rezidenţiale dezvoltate de antreprenori cu afaceri de bază în alte domenii, care au ales să investească milioane de euro în ansambluri de locuinţe.

Toate complexurile alese sunt situate în Bucureşti şi împrejurimile Capitalei, însă lor li se adaugă şi dezvoltări rezidenţiale din restul ţării. Ansamblurile incluse în analiza ZF concentrează investiţii de aproximativ 270 mil. euro şi cumulează 3.100 de locuinţe.

Cel mai amplu, atât ca valoare, cât şi ca număr de unităţi, este complexul Atria Urban Resort, dezvoltat de Liviu şi Eugen Lepădatu, care au dezvoltat distribuitorul de produse IT&C Tornado împreună cu SIF Moldova. La sfârşitul anului trecut, Liviu Lepădatu spunea că investitorii au în plan să dezvolte şi alte proiecte imobiliare pe suprafeţe mari, cu înălţime joasă şi spaţii verzi, şi nu blocuri-turn.

Atria Urban Resort este al treilea proiect imobiliar în care SIF Moldova investeşte în Bucureşti, după Veranda Mall şi Baba Novac Residence. Atria Urban Resort se află în zona Străuleşti, o zonă care a devenit atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari mai ales după ce în martie 2017 a fost dată în folosinţă staţia de metrou Străuleşti, odată cu cea numită La­minorului, din zona de nord a Bucureştiului. Du­pă această inaugurare, interesul cumpără­to­rilor a crescut pentru această zonă, în condiţiile în care accesul la transport a devenit mai sim­plu.

Spre exemplu, tot în zona Străuleşti şi antreprenorul Dragoş Irimescu, fondatorul producătorului de învelitori Depaco, investeşte 6 mil. euro într-un complex cu patru blocuri cu câte 14 apartamente şi un aparthotel cu 20 de camere. Acesta va fi gata la finalul anului 2019. Pe lângă acest complex, Dragoş Irimescu mai dez­voltă un proiect de locuinţe şi în zona Bă­neasa. Piaţa rezidenţială a fost o opţiune şi pen­tru antreprenori din domeniul mobilei – Dan Şu­cu, avocatură – Nicuşor Stan, auto – Ali Ma­dadi, gestionarea deşeurilor – Corneliu Pascu, resta­urante – Andrei Iuşut, turism – Alin Burcea sau decoraţiuni interioare – Andrei Ichim şi Carmen Dragoş.

Pe lângă aceştia însă există şi oameni de afaceri care s-au îndreptat către rezidenţial după ce au acumulat experienţă în industria construcţiilor, cele două domenii fiind conexe şi putând susţine transferul de cunoştinţe.

În afara Capitalei, Ştefan Cherciu, proprie­tarul producătorului de tâmplărie Casa Noastră, investeşte în proiectul Decebal Residence, cu patru blocuri şi 208 apartamente, în Craiova.

„Din primele două blocuri cu 108 apartamente sunt vândute 80%. Le-am început pe următoarele două în această iarnă, avem deja vânzări şi rezervări şi pentru acestea“, spune Ştefan Cherciu.

„Primele două blocuri vor fi gata în toamna aceasta, următoarele la finalul anului viitor“, a adăugat el.

Omul de afaceri are o experienţă mai vastă în domeniul imobiliar, construind încă din perioada 2007-2008 un complex format din 80 de case. În plus, el mai deţine Bujorului Residence, un proiect cu peste 200 de apartamente în şapte blocuri, ridicat cu o investiţie de 20 de milioane de euro.

„Bujorului Residence este terminat de vândut, suntem cu structura la ultimul etaj. Mai avem un proiect pe care îl începem pentru salariaţi şi nu numai, lângă oraş, vizavi de fabrica Ford. Deocamdată facem 48 de apartamente.“

Când nu au dezvoltat de la zero, unii antreprenori au ales să achiziţioneze proiecte imobiliare deja ridicate. În Timiş, de exemplu, Florin Herbai, antreprenorul din spatele producătorului de lactate Simultan din acelaşi judeţ, a achiziţionat un bloc neterminat de apartamente în Timişoara de la Grup Imobiliare Trustee, parte a grupului Tender. Tender SA, cea mai importantă companie din grup şi acţionar al Grup Imobiliare Trustee, este în insolvenţă. Blocul are o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi şi este dispus pe 13 niveluri.

Mai mult, recent, antreprenorul Lucian Grecu, proprietarul hotelului de patru stele Unirea din Iaşi, cel mai mare hotel din zona Moldovei după capacitatea de cazare, a spus că are în plan să ridice două blocuri de locuinţe pe un teren al fostei Întreprinderi de Mecanică Nicolina din Iaşi. Proiectul ar urma să aibă 200 de apartamente şi să fie finanţat atât din surse proprii, cât şi de la bancă.

 

 

Pariu pe imobiliare

♦ Pe imobiliare a pariat şi omul de afaceri Raul Ciurtin, care, în parteneriat cu firma ERES – Entire Real Estate Solutions, a cumpărat un teren de 12 hectare în zona Theodor Pallady din Bucureşti, platforma fabricii producătorului de vopsele Policolor, care lucrează în prezent la mutarea unităţii. Raul Ciurtin este fostul acţionar al Albalact, cea mai mare companie locală din industria laptelui, care a fost vândută la începutul anului 2016 grupului francez Lactalis. ERES este deţinută de Călin Gabriel Dobra şi Alina Codruţa Dobra.

♦ Cumpărătorii ar urma să dezvolte un proiect imobiliar complex pe terenul fostei fabrici Policolor.

♦ „Vom construi în mai multe etape clădiri de birouri cu destinaţie mixtă (atât birouri clasice, cât şi restaurante, hotel, mici spaţii comerciale), cât şi o zonă comercială destul de amplă, unde deja avem primii locatari, precum şi o zonă rezidenţială. Pregătirea lucrărilor a început deja, terenul industrial fiind decontaminat. În scurt timp, vom demara şi lucrările, investiţiile vor fi semnificative“, spune Andreea Nica, project management team în cadrul ERES.