Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: Va creşte volatilitatea pe pieţele financiare româneşti din cauza Ordonanţei 114/2018

Autori: Alexandra Cepăreanu , Anelis Baciu 25.01.2019

Adrian Codîrlaşu, preşedinte asociaţiei analiş­tilor financiari CFA România, apreciază că şocul s-a mai temperat în privinţa cursului leu/euro, însă pentru viitor anticipează creşterea volatilităţii pe pieţele financiare româneşti din cauza ordonanţei de urgenţă 114/2018, care a determinat o aversiune la risc puternică a investitorilor.

„Cred că acum cursul este într-un echilibru relativ. Şocul s-a mai temperat poate pentru o perioadă, însă opinia mea este că vom avea volatilitate în viitor, în general pe pieţele financiare româneşti, din cauza acestei situaţii cu ordonanţa. Nu numai pe curs de schimb, ci şi pe celelalte pieţe“, a declarat Adrian Codîrlaşu la emisiunea ZF Live.

Pe pieţele internaţionale cursul euro/leu a deschis ieri la 4,634, iar la prânz un euro se tranzacţiona cu 4,77 lei, în creştere cu 0,15% faţă de nivelul de deschidere, potrivit investing.com. Cea mai recentă cotaţie oficială a BNR, din 23 ianuarie, afişa un curs euro/leu de 4,7569. Faţă de ziua de marţi, leul s-a depreciat miercuri cu aproape 1%, în timp ce faţă de finalul anului 2018 leul a pierdut aproape 2% din valoare.

La casele de schimb valutar ale băncilor cotaţia leu/euro a trecut deja de pragul de 4,8. Cea mai ridicată cotaţie era afişată ieri de BCR, cea mai mare bancă locală, care vindea moneda europeană la 4,856 lei. Alpha Bank afişa un curs euro/leu de 4,845, iar cele mai bune cotaţii erau la Raiffeisen şi la Banca Transilvania, 4,8 şi 4,805 lei pentru un euro.

La casele de schimb valutar de pe bulevardul Magheru din Capitală un euro se vindea ieri la 4,79-4,8 lei, iar vânzătorii de la ghişee spun că au mai mulţi clienţi decât de obicei.