„Importul“ de asiatici, soluţie pentru migraţia externă a românilor? Guvernul ridică pragul de imigranţi non-UE la 20.000 în 2019, egal cu numărul total de imigranţi existenţi

Autor: Adelina Mihai 25.01.2019

Guvernul vrea să mărească numărul de imigranţi din state non-UE care pot să lucreze în România la 20.000 de persoane în 2019, faţă de 15.000 în 2018 şi 8.500 în 2017.



Proiectul de hotărâre de guvern care stabileşte contingentul de mun­citori din state non-UE care pot fi admişi pe piaţa muncii în 2019 prevede o cotă maximă de imigranţi de 20.000 de persoane anul acesta, în creştere cu 5.000 faţă de anul 2018 şi de aproape patru ori mai mare faţă de perioada 2015 - 2016. Angajatorii din HoReCa, din construcţii şi chiar din retail au adus în ultimii ani angajaţi din Vietnam, Nepal sau Filipine pentru a acoperi deficitul de personal generat de ple­ca­rea în străinătate a muncitorilor români.

„Avem în prezent 430 de angajaţi viet­na­me­zi dintr-un total de 3.600 de angajaţi, deci un­deva la 15% din total. Nu avem altă soluţie, în contextul în care lumea pleacă în continuare în Europa. Avem intenţia de a înlocui anul aces­ta o parte dintre cei care ajung la finalul con­trac­tu­lui de doi ani şi vom continua să men­ţinem nu­mărul angajaţilor din Vietnam cel puţin la nivelul la care este acum“, a expli­cat Ivan Firsa, directorul de resurse umane al şan­tie­rului naval Vard Tulcea, cel mai mare angajator din judeţ.

Compania a recrutat vietnamezi pentru poziţii de lăcătuşi şi sudori - cel mai frecvent în­tâlnite ocupaţii din cadrul şantierului - şi aco­peră, pe lângă salariu, şi cheltuielile de transport (biletul de avion dus-întors), cazarea şi masa.

„Românii continuă să plece, iar fenomenul migraţiei externe s-a amplificat în ultimii ani. Dacă într-o vreme ne plecau 7- 8% din totalul angajaţilor dintr-un, fluctuaţia s-a dus acum la 15% pe an, iar uneori sare de acest prag. Există luni în care avem undeva la 30, 50, 60 de plecări de muncitori, care pleacă în Italia, Franţa sau Germania“, a mai spus Ivan Firsa.

Potrivit celor mai recente informaţii, la fi­na­lul anului 2018 „stocul“ imigranţilor din ţă­rile din afara UE care lucrează în România era de aproximativ 25.000 de persoane.

O altă companie care a recrutat personal asiatic este fabrica AVI din Craiova, activă în do­me­niul materialelor compozite, unde lu­crea­ză în prezent 45 de vietnamezi şi 14 români.

„La finalul anului trecut am adus 45 de vietnamezi la AVI pentru că nu mai găseam în Craiova forţă de muncă. Nu mai găsesti oameni necalificaţi, dar nici calificaţi, este greu să găseşti şi un instalator în Craiova“, a spus Radu Berceanu, fost ministru al transpor­turilor şi proprietar al fabricii.