Banca Angliei a refuzat să îi restituie lui Maduro aurul Venezuelei, estimat la 1,2 miliarde dolari

Autor: Alina Botezatu 26.01.2019

Această rezervă de aur reprezintă o parte importantă din rezervele internaţionale pe care le deţine, în prezent, Banca Naţională a Venezuelei, respectiv în valoare de 8 miliarde de dolari, conform sursei citate.

Banca Angliei este considerată una dintre cele mai de încredere bănci din lume, iar numeroase ţări, inclusiv România, i-au încrediţat în custodie cantităţi însemnate din rezervele naţionale de aur, rezerve care pot fi folosite doar în cazuri excepţionale.

Venezuela, care deţine una dintre cele mai importante resurse de petrol din lume, se confruntă de mai mulţi ani cu o criză economică severă, apărută pe fondul reformelor economice introduse de regimul Maduro. Hiperinflaţia a atins deja 80.000%, la începutul acestui an, iar pentru finele acestui an este estimat chiar un nivel de 10.000.000%.

În aceste condiţii, în momentul în care a primit o solicitare din partea regimului Maduro de a-i restitui rezerva de aur a ţării pe care o conduce, Banca Angliei a refuzat.

Într-un comunicat de presă publicat sâmbătă, Banca Angliei a menţionat că oferă servicii de custodie a aurului pentru numeroşi clienţi, dar nu comentează relaţiile pe care le are cu aceştia.

Aceasta este o nouă lovitură primită de regimul Maduro. Departamentul de Stat american a anunţat, vineri, că intenţionează să îşi folosească instrumentele diplomatice şi economice pentru a se asigura că tranzacţiile comerciale ale guvernului venezuelean condus de Juan Guaido vor fi consistente.

Guaido, principalul rival al lui Maduro, s-a autoproclamat preşedintele interimar al Venezuelei, în condiţiile în care Statele Unite nu l-au mai recunoscut pe Maduro ca deţinând această funcţie.