Mai puţin de 20% din producţia de brânzeturi din România este exportată

Autor: Mădălina Dediu Panaete 28.01.2019

România s-a clasat în 2017 pe locul 18 în Europa în ceea ce priveşte producţia de brânzeturi, cu un total de 91.000 de tone, arată datele publicate săptămâna trecută de Eurostat. Cu această cantitate, România se află în clasament peste Ungaria, Bulgaria sau Croaţia, dar este cu mult în urma „reginelor“ Germania, Italia şi Franţa. De exemplu, în 2017 Germania a produs 2,2 milioane de tone de brânzeturi, iar Franţa 1,3 milioane de tone. În total, în Europa se produc anual peste 10 mi­lioane de tone de brânzeturi.

La capitolul exporturi, tot Ger­mania se află pe primul loc, cu 1,2 mi­lioane de tone de brânză trimise peste hotare, adică mai bine de jumătate din producţie. De altfel, jumătate din pro­ducţia europeană de brânzeturi pleacă în alte ţări, cele mai mari cantităţi fiind trimise în SUA.