Creşterea salariului minim pentru muncitorii din construcţii ar putea opri declinul sectorului în 2019

Autor: Alina-Elena Vasiliu 28.01.2019

Domeniul construcţiilor are şanse să se dezvolte pe parcursul acestui an, ca ur­mare a adoptării ordonanţei de ur­gen­ţă 114/2018, care cuprinde pre­ve­deri referitoare şi la acest sec­tor, potrivit oficia­li­lor Aso­cia­ţiei Producătorilor de Mate­ria­le de Construcţii din Ro­mâ­nia (APMCR).

„Există în acest moment şan­se să fie oprit declinul aces­tei ramuri industriale (con­strucţiile - n. red.) în 2019. Odată oprit declinul, cu o politică înţeleaptă în care mediul de afaceri să co­ope­re­ze constructiv cu guvernul şi chiar cu sin­dicatele, se pot obţine premisele unei im­pli­cări mai mari a industriei construc­ţi­ilor în PIB-ul României“, spune Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR.

De pildă, în trimestrul al doilea al anului 2018, construcţiile au contribuit cu 3,6% la formarea PIB, potrivit da­telor Institutului Naţional de Statistică.

În prezent, companiile din con­struc­ţii se află sub impactul OUG 114/2018, care prevede, printre altele, scu­tirea de la plata con­tri­buţiilor so­ciale ale an­gajatorului pen­tru pe­rioada 1 ia­nua­rie 2019 - 31 de­cembrie 2028, redu­ce­rea contri­bu­ţiilor sociale ale sala­ria­ţilor cu 3,75% şi un salariu mi­nim brut de 3.000 de lei pentru an­gajaţii din con­strucţii. Măsurile se apli­că doar în cazul com­paniilor care înde­pli­nesc trei condiţii: deţi­nerea unuia din co­du­rile CAEN pre­văzute în OUG, reali­zarea a cel pu­ţin 80% din cifra de afa­ceri din ac­tivitatea prevăzută de res­pec­tivele co­duri CAEN şi acor­darea unor venituri brute lunare din sa­larii şi asimilate salariilor între 3.000 şi 30.000 de lei.