Toată lumea este cu ochii pe curs. Taxa sau deprecierea? Cursul leu/euro, victimă a războiului dintre bănci şi Finanţe

Ziarul Financiar 28.01.2019

♦ BNR şi Ministerul de Finanţe şi-au transmis mesaje privind lipsa de „cooperare loială“ şi de „consultare prealabilă“ ♦ Depreciere de 2,1% a cursului leu/euro în primele trei săptămâni din 2019.



Mediul de business din Româ­nia aşteaptă în tensiune să vadă cum va evolua cursul leu/euro, după ce la sfâr­şitul săptămânii trecute Ministe­rul de Finanţe şi Banca Naţională (BNR) au schimbat me­saje dure privind lipsa de „cooperare loială“ şi „con­sul­tare prealabilă“.

Totul a pornit de la taxa specială pe activele bancare de 1,3% pe an introdusă prin Or­do­nanţa de Urgenţă nr. 114/2018 le­gată de Robor, aprig con­tes­ta­tă de bănci, dar pusă în discuţie şi de BNR. Cursul leu/euro a scăzut de la începutul anului cu 2,1% pe fondul incerti­tudinilor în creştere privind parcursul eco­nomiei în 2018. La întrebările privind modul cum vor fi afectate sistemul bancar şi economia în general de taxă se adaugă întârzierea adoptării bugetului pe 2018.

Vineri a mai venit o lovitură: agenţia de ra­ting Fitch a anunţat înrăutăţirea perspectivelor BCR şi BRD, două dintre cele mai mari bănci din România.