Fitch menţine ratingul pentru finanţări pe termen lung al Băncii Transilvania, cu perspectivă stabilă

Autor: Roxana Rosu 28.01.2019

Fitch Ratings a menţinut ratingul IDR (Long-term Issuer Default Rating) pentru finanţări pe termen lung al Băncii Transilvania (BT) la 'BB+', cu perspectivă stabilă, precum şi nivelul ratingurilor de viabilitate (VR) ale BT, la 'bb+.

Agenţia  a confirmat şi ratingul pe termen scurt în valută la B, iar el de viabilitate la bb+. 

Soldul creditelor nete acordate de Banca Transilvania înregistra la finele lunii septembrie 2018 un salt de aproape 9%, ajungând la 32,5 mld. lei. Ascensiunea creditării a influenţat şi creşterea activelor. Grupul Financiar Banca Transilvania are active totale de 76,6 mld. lei, din care 64,7 mld. lei sunt activele băncii.

Banca Transilvania, a doua cea mai mare insti­tu­ţie de credit după active de pe piaţa bancară locală, a ob­ţinut după primele nouă luni din 2018 un profit net de 979 mil. lei, în creştere cu 25,6% comparativ cu aceeaşi pe­rioadă a anului trecut.

Banca Transilvania are o capitalizare de 8,1 miliarde lei, iar acţiunile s-au depreciat de la începutul anului cu 15%, după tranzacţii în valoare totală de 372 milioane lei.

Anunţul Fitch vine după ce agenţia a revizuit vineri perspectiva pentru Banca Comercială Română (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale la negativă, de la cea stabilă, păstrând acelaşi rating de BBB+, din cauza taxei pe activele financiare ale băncilor. În acelaşi timp, agenţia a menţinut la acelaşi nivel, BBB+, ratingul pe termen lung pentru riscul de default al celor două bănci.

În plus, Fitch a păstrat ratingul pe termen lung pentru riscul de default al UniCredit Bank România la BBB-, cu perspectivă negativă, şi al Băncii Transilvania la BBĂ, cu perspectivă stabilă.

Agenţia a susţinut că revizuirea de vineri a fost făcută, în contextul în care ia în calcul să scadă ratingul pentru sectorul bancar românesc la doar o notă deasupra ratingului pentru datoria României, faţă de două note în prezent.