Top 100 cele mai valoroase companii din România. Cele mai valoroase companii din producţia locală de ciment

Autor: Alina-Elena Vasiliu 29.01.2019

Toţi cei trei producători de ciment activi în România - Holcim, CRH şi HeidelbergCement - se regăsesc în topul celor mai valoroase companii de pe piaţa locală. Împreună, cei trei au o valoare totală de aproape 1,5 mld. euro.

Cel mai bine poziţionată este compania Holcim România, cu o valoare estimată la 633 de milioane de euro, similar cu anul anterior, ceea ce a plasat compania pe locul 41 în top. CRH Ciment, subsidiară a grupului irlandez cu acelaşi nume, avea anul trecut o valoare de 469 de milioane de euro, în scădere cu 8% faţă de 2017, ocupând poziţia cu numărul 55. HeidelbergCement România se află pe locul 61, cu o valoare de 410 de milioane de euro, de asemenea în scădere, potrivit Anuarului ZF Cele mai valoroase companii din România, ediţia 2018.

Piaţa cimentului este una dintre cele mai puţin concurenţiale, doar trei jucători deţinând toate capacităţile de producţie. Piaţa de profil are o valoare estimată de 650-700 mil. euro şi este susţinută de şapte fabrici, deţinute de cele trei mari grupuri producătoare - Holcim (membru al grupului franco-elveţian LafargeHolcim), grupul german HeidelbergCement şi irlandezii de la CRH. Holcim România, CRH Ciment şi HeidelbergCement au avut în 2017 afaceri cumulate de circa 3 miliarde de lei (650 mil. euro), în creştere cu circa 10% faţă de valoarea cumulată din anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. 

 

Anuarul ZF Top 100 cele mai valoroase companii din România, ediţia 2018, este disponibil şi pe www.zf.ro/anuare