Blocajul guvernamental al lui Donald Trump a costat America 11 miliarde de dolari

Autor: Alex Ciutacu 29.01.2019

Angajaţii federali s-au întors la muncă săptămâna aceasta după cel mai lung blocaj guvernamental din istorie – însă efectele economice vor fi resimţite pentru mult timp, potrivit NBC News.

Un raport lansat luni de Biroul Congresional pentru Buget – o instituţie nonpartizană – arată că economia a primit o lovitură de 11 miliarde de dolari, dintre care 3 miliarde dolari nu se pot fi recuperaţi niciodată, în cele 35 zile în care mai multe părţi ale guvernului federal nu au primit finanţări.

„În estimările Biroului, blocajul a afectat activitatea economică în principal din cauza pierderilor înregistrate în segmentul angajaţilor federali şi al contribuţiilor acestora către PIB”, se arată în raport.

Iar acesta ar putea fi doar unul dintre efectele dramatice ale blocajului.

„Adăugând aceste efecte în situaţia actuală a economiei, vedem un efect mult mai semnificativ asupra businessurilor individuale şi asupra muncitorilor. Printre cei care au resimţit cel mai puternic impactul negativ sunt muncitorii federali a căror salarii au întârziat, şi entităţile din sectorul privat care şi-au pierdut businessurile. Unele dintre acele entităţi private nu îşi vor primi niciodată banii înapoi”, se arată în raportul Biroului.