ZF Live. Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat: Majorarea de capital social conform Ordonanţei 114/2018 va avea „impactul unei bombe atomice“ pentru sistemul fondului de pensii din România

Autor: Alex Ciutacu 30.01.2019

Administratorii de fonduri de pensii private Pilon II se confruntă cu un „asediu“ în piaţă, în contextul în care cele mai recente modificări fiscale îngreunează activitatea acestora, ceea ce afectează şi bursa de la Bucureşti.



Prevederile cumulate aduse de Ordonanţa de urgenţă 114 (OUG) pentru piaţa pensiilor private din România vor slăbi capa­citatea investiţională a administra­torilor de pensii Pilon II, ceea ce va afecta bursa de la Bucureşti şi implicit evaluarea companiilor româneşti listate, în contextul în care acest pilon reprezintă unul dintre cei mai mari investitori ai pieţei de capital locale.

„Pilonul II, cel mai important investitor instituţional din România, va ieşi cel puţin slăbit după toate aceste prevederi din ordonanţă şi în consecinţă o sursă importantă de finanţare pentru companiile româneşti va dispărea“, spune Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei de Pensii Private din România şi directorul general al BCR Pensii, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

OUG 114 vine cu trei prevederi importante pentru sistemul de pensii private, prima dintre ele, şi cea care a generat o undă de şoc pe bursă în luna decembrie din 2018 fiind cea a transferului contribuţiilor de la Pilonul II la Pilonul I de pensii.