Fără ţigarete aromate în Europa: Curtea de Justiţie a UE validează interzicerea graduală a ţigaretelor aromate în statele membre

Autor: Mediafax 30.01.2019

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a validat interzicerea graduală a ţigaretelor aromate şi a tutunului aromat de rulat, la nivelul ţărilor membre UE, conform directivei antitabac adoptată în 2014.

„Interzicerea în etape la nivelul statelor membre a ţigaretelor aromate şi a tutunului de rulat a fost validată”, se arată într-un comunicat al Curţii de Justiţie a UE.

„Legislaţia Uniunii Europene autorizează validarea în etape şi permite consumatorilor de produse cu un grad mare de vânzare o perioadă de timp adecvată pentru a face trecerea la alte produse”, adaugă comunicatul.

Curtea a anunţat decizia în urma unei plângeri a companiei germane, Planta Tabak, care fabrică şi comercializează produse derivate din tabac, în special tutun aromat de rulat.

Compania a depus o plângere la Curtea administrativă din Berlin împotriva anumitor dispoziţii ale directivei europene cu privire la legislaţia germană de transport.

Tribunalul a trimis cazul la CJUE, având dubii cu privire la validitatea şi interpretarea anumitor dispoziţii,

Directiva adoptată în 2014 prevede interzicerea graduală a ţigărilor aromate şi obligaţia de a avertiza asupra efectelor fumatului pe două treimi din suprafaţa pachetelor.