Rusia riscă să piardă investiţii de miliarde de dolari în Venezuela. Va fi despăgubită cu aur?

Autor: Catalina Apostoiu 31.01.2019

Kremlinul a susţinut masiv Venezuela în ultimii ani, aceasta devenind una dintre cele mai mari beneficiare de credite şi investiţii ruseşti şi un avanpost al influenţei Moscovei într-o regiune dominată de SUA. În ultima vreme, însă, Rusia a devenit reticentă în a angaja mai mult capital în ţara latino-americană, în special pentru că oficialii opoziţiei au declarat că este posibil să nu onoreze toate obligaţiile guvernului Maduro. Şi-ar putea plăti Maduro obligaţiile către Rusia cu aur din rezervele ţării?

În condiţiile intensificării presiunilor asupra preşedintelui Nicolas Maduro, Rusia riscă să-şi piardă principalul aliat din America Latină, dar şi miliardele de dolari investite în petrol şi arme, scrie capital.fr. Asemeni Chinei şi Turciei, Rusia şi-a afirmat sprijinul pentru Maduro. Rusia este al doilea mare creditor al Venezuelei, după China.

Dacă Maduro cade, „riscurile să ne pierdem investiţiile vor creşte serios“, avertizează Dmitri Rozental, specialist pe Venezuela în cadrul Academiei de Ştiinţe din Rusia. Chiar în decembrie, Rusia a promis să investească 6 miliarde de dolari în sectoarele petrolier şi minier ale Venezuelei.

„La început, acordurile cu Rusiei erau în special militare. Rusia a acordat împrumuturi pentru finanţarea achiziţiilor de material militar. Apoi, s-au creat legături în domeniul petrolier“, explică Serge Ollivier, istoric în cadrul universităţii Pantheon-Sorbonne din Paris.

În total, Venezuela a achiziţionat arme ruseşti de 11 mld. de dolari din 2005, iar în sectorul petrolier venezuelean Rusia a investit miliarde de dolari prin intermediul Rosneft.

O parte din datoria venezueleană către Moscova este rambursată în petrol prin acorduri între PDSVA. Ar putea fi restul datoriei plătit în aur?

O sursă a declarat pentru Bloomberg că recent 20 de tone de aur au fost puse deoparte de banca centrală a Venezuelei pentru a fi încărcate. În valoare de aproximativ 840 milioane de dolari, aurul reprezintă aproximativ 20% din rezervele Venezuelei, potrivit sursei citate, care nu a precizat care ar fi destinaţia aurului pus deoparte.

Cine va pune mâna pe rezervele de aproximativ 200 de tone de aur ale ţării a devenit o întrebare cheie. Venezuela datorează miliarde Rusiei şi Chinei, cât şi deţinătorilor de obligaţiuni.

Un avion aparţinând Nordwind Airlines, o companie cu sediul în Moscova, a aterizat pe un aeroport internaţional din apropiere de Caracas la începutul săptămânii.

Ministrul venezuelean de finanţe Simon Zerpa a refuzat să comenteze cu privire la aurul ţării, declarând de asemenea că niciun avion rusesc nu a aterizat pe aeroportul Simon Bolivar.

„O să încep să aduc avioane ruseşti şi turceşti în fiecare săptămână ca să bag spaima în toată lumea“, a declarat acesta.