Cora: Nu a existat nicidecum vreo înţelegere anti-concurenţială între Cora şi furnizori privind stabilirea preţului;vom contesta decizia Consiliului Concurenţei în instanţă

Autor: Roxana Rosu 31.01.2019

România Hypermarche (”Cora”) respinge acuzaţiile Consiliului Concurenţei în privinţa fixării preţurilor împreună cu alţi retaileri şi furnizori, rezervându-şi dreptul de a contesta decizia autorităţii în instanţă.

” România Hypermarche (”Cora”) a luat la cunoştinţă de decizia anunţată de Consiliul Concurenţei privind sancţionarea companiei cu suma de 12.410.834 lei (2,66 milioane euro), alături de sancţionarea altor lanţuri de magazine şi furnizori din piaţa de retail. La acest moment, Cora aşteaptă motivarea deciziei Consiliului Concurenţei pentru a analiza argumentele autorităţii de concurenţă şi îşi rezervă dreptul de a contesta decizia în instanţă”.

Cora respinge acuzaţiile şi susţine că autoritatea de concurenţă a luat decizia fără ”o minimă analiză economică”, acuzaţiile bazându-se exclusiv pe prezumţiile Consiliului Concurenţei, nesusţinute din punct de vedere probatoriu.

”La dosarul de investigaţie nu există nicio dovadă din care să reiasă că societatea noastră ar fi săvârşit fapta anti-concurenţială pretinsă de Consiliul Concurenţei”.

Retailerul a declarat că a pus la dispoziţia Consiliului numeroase documente din care rezultă neîndoielnic că în situaţiile investigate nu a existat nicidecum vreo înţelegere anti-concurenţială între Cora şi furnizorii săi  privind stabilirea preţului de revânzare pentru anumite produse. 

”Dimpotrivă, după cum rezultă din toate documentele furnizate autorităţii de concurenţă, Cora a stabilit întotdeauna independent preţurile de revânzare, iar clienţii Cora au beneficiat de preţuri reduse, niciun consumator fiind prejudiat”.

Consiliul Concurenţei a sancţionat retailerii Auchan, Carrefour şi Cora, precum şi patru furnizori ai acestora cu amenzi totale de 87,71 milioane lei (aprox. 18,8 milioane euro), pentru fixarea preţurilor în cadrul promoţiilor desfăşurate în magazine, în perioada 2010-2016.

Consiliul a constatat că în anumite cazuri preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.

Companiile sancţionate sunt: Auchan Romania SA - 36.563.004 lei (7,84 milioane euro); Carrefour România SA - 26.995.645 lei (5,79 milioane euro); Romania Hypermarche (Cora) SA - 12.410.834 lei (2,66 milioane euro); Quadrant-Amroq Beverages SRL - 5.984.053 lei (1,28 milioane euro); Star Foods EM SRL - 3.930.920 lei (843.599 euro); Strauss România SRL - 1.785.767 lei (383.236 euro); Nelson Prod SRL - 3.113 lei (9.252 euro).

Carrefour România SA a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii, precizează comunicatul instituţiei de control.