Cât a obţinut Arabia Saudită din „Marea Epurare” a corupţiei: Peste 100 de miliarde de dolari au fost recuperaţi de stat de la politicieni şi elita de business

Autor: Alex Ciutacu 03.02.2019

Autorităţile saudite au anunţat că au recuperat circa 107 miliarde dolari de la oamenii implicaţi în acte de corupţie, care au fost arestaţi în masă în ultimii doi ani, pentru a combate marele val de ilegalităţi ce a afectat creşterea economică şi elita de business a ţării, potrivit Bloomberg.

O comisie anti-corupţie, condusă de Prinţul Coroanei Mohammed Bin Salman a anunţat că fondurile au fost recuperate sub formă de cash, proprietăţi imobiliare, companii şi bunuri de la 87 de indivizi.

Nu este clar încă dacă suma a fost recuperată în întregime. Prinţul Mohammed a anunţat în luna octombrie că a recuperat de 35 miliarde dolari, stabilind un orizont de timp de circa 2 ani pentru recuperearea întregii pagube.

Comisia a trimis mai departe 60 de oameni spre procurori, potrivit unui anunţ al curţii regale citat de presa internaţională.

Cel mai mare exportator de petrol din lume trebuie să recâştige încrederea investitorilor după ce moartea lui Jamal Khashoggi în luna octombrie a provocat valuri de revoltă la nivel mondial.

„Marea Epurare” a corupţiei, începută în noiembrie 2017, a fost generată de un număr din ce în ce mai mare de saudiţi bogaţi care încercau să scoată banii din ţară.

„Cred că intenţia este de a semnala că epurarea a ajuns la final şi că sectorul privat se poate întoarce la ritmul normal de business”, spune Steffen Hertog specialist în cadrul London School of Economics.