România nu avea nevoie de acest lucru: Ianuarie 2019, cel mai tensionat început de an de după criză. Cursul leu/euro a crescut, Bursa a scăzut, PSD atacă BNR, iar băncile sunt puse la zid de ministrul finanţelor

Ziarul Financiar 04.02.2019

Cu cuţitele pe masă: azi are loc întâlnirea dintre Isărescu şi Teodorovici.



Economia şi businssul din Româ­nia intră prost în anul 2019, pe fondul tensiunilor între gu­ver­nul PSD, pe de o parte, şi băncile, BNR şi companiile mari, pe de altă parte.

OUG 114 care a introdus taxe pe bănci, telecom, energie şi industria pariurilor a arun­cat totul în aer.

Creşterea cursului din ianuarie de 1,5% (2,16% a fost maximum), scăderea bursei cu 6%, anun­ţul marilor bănci de reducere a investiţiilor fac ca avansul economic de 5,5% pus de guvern pen­tru acest an, prin proiectul de buget, să pară o utopie.

Guvernul vrea să crească numărul de salariaţi cu 200.000, în timp ce băncile şi companiile afectate de noile taxe se pegătesc să facă reduceri de personal.

Într-un război al declaraţiilor care nu duce nicăieri, ministrul finanţelor Eugen Teodoro­vici face apel la populaţie să scoată banii din bănci şi să cumpere titluri de stat.

Pentru că băncile au cerut dobânzi mai mari, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat mai puţin, iar Teodorovici spune că ministerul are suficientă lichiditate pentru a nu mai apela la bănci.

În tot acest război, PSD a constatat că Mugur Isărescu a stat prea mult la conducerea BNR (ac­tua­lul mandat se termină în octombrie), iar pune­rea la îndoială a politicilor BNR a atras atenţia pie­ţelor financiare care au ridicat riscul României.

În ultimii şase ani de zile, datorită creşterii economice obţinute fără mari dezechilibre macro, România a fost un elev model, dar a ajuns acum din nou să fie arătată cu degetul. În dorinţa de a-şi menţine viu electoratul, mai ales că sunt două seturi de alegeri, liderii de la putere au pus tunurile pe multinaţionale, acuzându-le că scot banii din ţară fără să plătească sume suficient de mari pe profitul pe care-l obţin în realitate.

Într-o economie a Europei care şi-a pierdut suflul, un astfel de război intern nu foloseşte nimănui.