Producătorul de carne Smithfield a mai bifat o tranzacţie în România, după ce a cumpărat o companie din Arad

Ziarul Financiar 04.02.2019

Grupul Smithfield, principalul jucător de pe piaţa cărnii din România, a cumpărat prin intermediul companiei ELIT Cugir producătorul de carne Maier Com din Arad, arată datele din Monitorul Oficial.

Maier Com, companie înfiinţată în 1994, era deţinută de antreprenorul Radu Maier.

Maier Com a avut în 2017 (ultimele date disponibile) o cifră de afaceri de 10,5 milioane de lei (2,3 mil.euro), mai mică cu 18% faţă de anul precedent, un profit de 251.000 de lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe. În 2016, compania din Arad avea un număr mediu de 98 de angajaţi.

Grupul chinez Smithfield nu este la prima tranzacţie de pe plan local. În 2017, grupul a cumpărat procesatorii de carne Elit Cugir şi Vericom 2001 de la antreprenorul Dorin Mateiu.

Grupul Smithfield înregistrat în 2017 o cifră de afaceri totală de 2,5 miliarde de lei (peste 550 mil. euro), în creştere cu 23% faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. ZF a luat în calcul companiile Smithfield Prod, Smithfield România, Elit şi Vericom 2001.

Cea mai mare companie din grupul Smithfield este Smithfield Prod, care a terminat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 1,14 miliarde de lei (250 mil. euro), în creştere cu 27% faţă de anul precedent.

Compania deţine practic abatorul din judeţul Timiş, care are o capacitate de abatorizare de 600 de capete pe oră, con­form datelor de pe site-ul com­paniei.

Aici, Smithfield Prod produce în sis­tem integrat carne proaspătă şi semi-procesată de porc sub brandul Comtim. 

Grupul chinez, prin Smithfield România (fostă Smithfield Ferme), mai deţine pe plan local şi peste 50 de fer­me active şi produce peste un milion de porci comerciali pe an, conform datelor furnizate anterior de companie. Smith­field România este şi cea mai profi­tabilă companie din grup, înregistrând un profit net de 172 de milioane de lei, aproape dublu faţă de anul precedent.

Grupul Smithfield România este deţinut de chinezii de la WH Group, cel mai mare producător de carne de porc la nivel mondial.

În 2016, Smitfield a vândut furni­zorul de legume congelate Frigorifer Tulcea către fostul proprietar Mounir Halawani. De asemenea, gigantul a anunţat că închide distribuitorul de pro­duse alimentare Agroalim Dis­tribution.

Grupul Smithfield a intrat în ac­ţionariatul celor două companii în urmă cu aproximativ zece ani, achiziţia permiţându-i jucătorului să aibă o structură integrată în România, care cuprinde activitatea de procesare, produc­ţie, depozitare şi distribuţie.