Gazoductul TurkStream întăreşte controlul Kremlinului asupra energiei Balcanilor

Autor: Catalina Apostoiu 05.02.2019

Gazoductul ar urma să fie prelungit şi mai departe, către huburi energetic din Europa Centrală



TurkStream, noul gazoduct care aduce gaze ruseşti în Turcia, face parte dintr-o serie de reţele energetice formate în jurul Rusiei prin care statele europene vor deveni din ce în ce mai dependente de Moscova pentru energie, scrie Daniel Heler într-un comentariu publicat de Balkan Insight.

După o îmbunătăţire surprinzătoare a relaţiilor bilaterale, Rusia şi Turcia au relansat proiectul TurkStream, căutând noi aliaţi într-o atmosferă de izolare în creştere.

Mişcarea pare una obişnuită pentru Turcia, care încearcă să-şi modernizeze sectorul energiei la un preţ bun. Gazele naturale reprezintă o sursă relativ ieftină şi curată de energie. Şi totuşi, proiectul o face vulnerabilă în termeni geopolitici, implicând de asemenea riscuri în termeni economici.

Turcia va deveni dependentă de gazele ruseşti în anii următori pentru aproximativ trei sferturi din consumul său de gaze în creştere constantă.

În condiţiile în care capacitatea noului gazoduct pare a depăşi nevoile actuale ale Turciei, sunt avute în vedere noi conexiuni către Grecia şi către Balcani. Între timp, majoritatea ţărilor balcanice sunt alimentate de gaze ruseşti via Ucraina, făcându-le vulnerabile.

Asemeni Turciei, ţările balcanice au nevoie să-şi modernizeze sectoarele energiei.

Dimensiunea politică a livrărilor de gaze nu poate fi ignorată, un exemplu clar în acest sens fiind cel al Serbiei. Sectorul sârb al energiei se află deja în cea mai mare parte a unor structuri politice având legătură cu Moscova.

Gazoductul ar urma să fie prelungit şi mai departe, către huburi energetic din Europa centrală. Însă, în timp ce Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia depind la rândul lor de gazele ruseşti, dependenţa ţărilor V4 diferă de situaţia din Balcani în majoritatea cazurilor.

Ţările V4 pretind adesea că formează un actor politic unic, dar sunt departe de a fi unite când vine vorba de Rusia, iar acest lucru este vizibil îndeosebi pe partea de energie.

Pentru Kremlin, afacerile cu gaze naturale reprezintă nu numai un mijloc de a obţine bani uşor, dar şi un instrument eficient de politică externă. Construcţia TurkishStream închide seria de reţele de energie create de Gazprom în ultimii ani.

Pentru jucători europeni puternici ca Germania, această serie creează posibilitatea încheierii unui parteneriat reciproc avantajos cu Rusia. Ţările mai slabe ale Europei rămân însă vulnerabile.