Eminenţa cenuşie a guvernului face declaraţii surprinzătoare. Darius Vâlcov: Pe noi ne interesează ca dobânzile să scadă la jumătate, nu taxa bancară. Bursa creşte spectaculos

Autor: Liviu Popescu 05.02.2019

Bursa de la Bucureşti, care în luna ianuarie din 2019 a scăzut cu aproa­pe 6%, a urcat luni, 4 fe­bruarie, cu 3,75% şi a înregistrat astfel cea mai bună şedinţă de tranzacţionare de la începutul anului 2019, ca urmare a declaraţiilor lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă şi eminenţa ce­nuşie a guvernului, pentru agenţia interna­ţională de ştiri Bloomberg.

 „Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut“, spune Vâlcov, într-un interviu telefonic pentru Bloomberg, potrivit Mediafax. „Se va lua o decizie îm­preună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne ale pieţei interbancare fără a solicita aprobarea parlamentară.“

Vâlcov spune că scopul acestei taxe este reducerea dobânzilor la care se împrumută populaţia, de aceea în proiectul de buget pentru 2019 nu sunt prevăzute venituri din această taxă. „Nu ne interesează nivelul taxei sau veniturile suplimentare pe care le poate genera. Vrem ca dobânzile la care se împrumută românii să fie apropiate de cele ale celorlalţi europeni, să fie reduse la jumătate faţă de nivelurile actuale“, explică Vâlcov pentru Bloomberg. După declaraţiile lui Vâlcov, Banca Transilvania şi BRD s-au apreciat fiecare cu câte 11%, ceea ce a determinat ca indicele principal BET să înregistreze luni cel mai ridicat ritm de creştere din rândul a peste 30 de burse din Europa, potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg.

Declaraţiile lui Vâlcov au reprezentat catalizatorul pentru creşterile bursiere la care s-a adăugat şi faptul că Guvernul nu a inclus în bugetul pe 2019 posibilele venituri aferente taxei pe activele bancare, ceea ce a condus la îmbunătăţirea percepţiei investitorilor asupra sectorului bancar listat la Bucureşti. 

Afirmaţiile lui Vâlcov arată o schimbare a relaţiei dintre BNR şi Guvern comparativ cu situaţia din urmă cu o săptămâni când PSD, partidul aflat la putere, l-a criticat pe guverna­torul Mugur Isărescu şi i-a reproşat creşterea cursului leu-euro. Analiştii consideră că la baza creşterilor de luni ale acţiunilor bancare a stat şi amânarea discuţiilor cu privire la taxa pe active bancare dintre BNR şi Ministerul Finanţelor. Isărescu şi ministrul finanţelor Eugen Teodorovici au decis constituirea unui grup de lucru care va analiza taxa pe activele bancare şi implicaţiile ei în economie, care sunt considerate de analişti ca fiind dezastruoase.

OUG 114 a dus la prăbuşirea cu până la 24% a acţiunilor Băncii Transilvania la o lună de la anunţul acesteia, în timp ce BRD a scăzut cu 20%.