Datele INS confirmă: Cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 5,4%, în 2018

Autori: Alina Botezatu , Mediafax 05.02.2019

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut cu 5,4%, anul trecut, comparativ cu anul anterior, potrivit datelor transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Evoluţia s-a datorat creşterii vânzărilor de produse nealimentare (6,1%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (6,1%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (3,2%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 5,7%, anul trecut, faţă anul anterior. Evoluţia s-a datorat creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (6,5%), vânzărilor de produse nealimentare (6,4%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (3,3%).

În schimb, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2018, comparativ cu luna decembrie 2017, a crescut cu 4%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (4,7%), vânzările de produse nealimentare (4,1%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru
autovehicule în magazine specializate (2,5%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2018, comparativ cu luna decembrie 2017 a crescut cu 2,7%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (5,1%) şi la vânzările de produse
nealimentare (2,1%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a rămas la acelaşi nivel.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2018, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 3,2%, datorită creşterilor din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (15,4%). Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine
specializate (9,3%) şi vânzările de produse nealimentare (0,2%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2018, comparativ cu luna precedentă a scăzut pe ansamblu cu 1%, datorită scăderilor din vânzările de produse nealimentare (1,5%). Creşteri s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (0,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (0,3%).