Cine vine la ZF Power Summit 2019: De ce a ajuns preţul energiei la recorduri absolute şi cât de fondate sunt acuzaţiile de cartelizare a producătorilor de stat?

Autor: Roxana Petrescu 06.02.2019

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, vine în calitate de speaker la cea de-a opta ediţie a ZF Power Summit, eveni­men­tul dedicat în exclusivitate temelor energetice organizat de Ziarul Financiar.

ZF Power Summit, conferinţa care s-a transformat într-o referinţă pentru piaţa energiei prin calibrul invitaţilor săi şi prin calitatea dezbaterilor, va avea loc anul acesta în perioada 19-20 februarie la hotelul Radisson Blu, sala Atlas, Bucureşti.

Ascensiunea preţurilor la energie, feno­men vizibil încă din toamna anului trecut, i-a deter­minat pe unii specialişti să spună că sec­torul este dominat de un cartel al pro­ducătorilor de stat, ei având puterea de a determina în ce direcţie o ia preţul electricităţii. Mai mult, în contextul în care 90% din producătorii de energie sunt deţinuţi de stat, o evenutuală creştere a veniturilor şi profiturilor prin preţul mare al energiei ar fi fost un motiv de bucurie şi de dividende generoase pentru un buget în mare nevoie de bani.

Astfel, Consiliul Concurenţei a declanşat în septembrie o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidro­electrica pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România. Hidro­electrica este cel mai ieftin şi cel mai mare producător de energie din România, aceasta fiind cea mai profitabilă companie de stat.

În ianuarie, preţurile şi-au continuat ascensiunea, fiind spulberate recorduri istorice, totul în contextul unui consum care nu justifica această evoluţie.

Mai mult, România a fost dependentă de importurile de energie din regiune, acestea ajungând să acopere chiar şi 20% din consum în anumite intervale orare.

Care este stadiul investigaţiei declanşate în iarnă? Care sunt pri­me­le concluzii? Este preţul ener­giei din Ro­mânia în vreun fel ma­nipulat? Cum este afectată con­curenţa din piaţa ener­giei de mă­su­rile fiscale in­tro­duse prin inter­mediul OUG 114?

Acestea sunt doar câteva dintre temele pe care le vom dezbate alături de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, dar şi alături de cei mai mari producători de energie din România.

Pentru informaţii actualizate despre acest eveniment, accesaţi www.zf.ro/conferinte pentru a vedea lista completă a speakerilor, dar şi agenda ZF Power Summit 2019 pe pagina dedicată conferinţei.

 

ZF Power Summit, conferinţa care s-a transformat într-o referinţă pentru piaţa energiei prin calibrul invitaţilor săi şi prin calitatea dezbaterilor, va avea loc anul acesta în perioada 19-20 februarie la hotelul Radisson Blu, sala Atlas, Bucureşti.