ZF Live. Radu Georgescu, firma de consultanţă fiscală CFO Network: ANAF nu mai emite decizii de impunere. Persoanele fizice trebuie să îşi calculeze singure obligaţiile către stat

Autor: Alexandra Cepăreanu 06.02.2019

Declaraţia unică pentru veniturile încasate în 2018 trebuie depusă până la 15 martie de către PFA-uri şi PFI-uri, dar şi de către persoanele care înregistrează venituri din chirii, dividende sau vânzare de acţiuni.



Aproximativ un milion de persoane fizice trebuie să completeze şi să depună de­claraţia unică pentru a plăti impozitele pe ve­nit şi contribuţiile pe anul 2018, până pe data de 15 martie. Noutatea este că începând de anul acesta Agenţia Naţională de Admi­nis­trare Fiscală (ANAF) nu va mai emite decizii de impunere pentru impozitele şi contri­bu­ţiile datorate de PFA-uri sau PFI-uri (profesii liberare precum doctori, avocaţi, contabili), iar cei care completează greşit declaraţia unică sunt direct răspunzători pentru ce declară, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Radu Georgescu, partener la firma de cosultanţă fiscală CFO Network.

„2019 este primul an în care ANAF nu mai emite decizii de impunere. Până în prezent, persoanele fizice depuneau declaraţiile la ANAF, un inspector fiscal venea şi se uita pe dosare, emitea decizie de impunere şi spunea cât trebuie să plătească fiecare- impozit pe venit, CAS sau CASS. Acum, ANAF nu mai intervine şi persoanele fizice trebuie să îşi calculeze singure obligaţiile către stat. Pentru completarea declaraţiei unice trebuie să ai un minim de cunoştinţe fiscale, pentru că altfel, bifând greşit rişti să te trezeşti cu impozite mai mari de plată”, a spus Radu Georgescu.